Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 4 2023

Κατάθεση vs Mytilineos bond

Σήμερα στις 16:00 η συνάντηση υπ. Οικονομικών-Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ενδιαφέρουσα από αρκετές απόψεις. Ειδικότερα εάν διαφανεί πως προκύπτει κάτι ουσιαστικό στην πολιτική χορηγήσεων πιστωτικής επέκτασης αλλά και επιτοκιακής από την πλευρά των τραπεζών.

Λίγο ως πολύ γνωστά τα ζητήματα και στα δύο «μέτωπα»... επιβράδυνση των δανείων/χορηγήσεων και χαώδης διαφορά μεταξύ επιτοκίων κατάθεσης-δανεισμού, από τις μεγαλύτερες στην ευρωζώνη.

Σε αυτή τη συγκυρία, συνδυαστικά με την αδιευκρίνιστη τακτική της ΕΚΤ για τον χρονισμό και το ύψος των επιτοκίων του όλο και ακριβότερου κόστους χρήματος, η Mytilineos ξαναβάζει μπροστά την αγορά εταιρικών ομολόγων.

Από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη οι εγγραφές για μία έκδοση με εύρος απόδοσης 4%-4,5%, δεν νομίζω πως χρειάζεται και ιδιαίτερη γνώση αριθμητικής για το ποιο μπορεί να είναι το συμφέρον ενός καταθέτη συγκριτικά με ενός δυνητικού κατόχου λ.χ. μερικών ομολογιών μίας εκ των κορυφαίων εταιρειών της χώρας.

Ωστόσο θα σταθώ σε μία από τις αναφορές του επικεφαλής της εισηγμένης πως «... έχουμε δώσει το σήμα και θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες...», αυτό είναι το μόνο σίγουρο τώρα που η συγκεκριμένη αγορά ξαναπαίρνει μπροστά.

Η τάση θετική με υποβοηθητική και συναφείς αγορές, και αναφέρομαι ενδεικτικά στα αμοιβαία κεφάλαια. Στα 13,335 δισ. το ενεργητικό -με «έκρηξη» εισροών της τάξεως του 22,25% κατά το πρώτο 6μηνο-, το μεγαλύτερο σε περίοδο 15ετίας.

Και ένα συγκριτικό στοιχείο: στις 31/12/2018 η αξία ενεργητικού (ΟΣΕΚΑ) μόλις που ξεπερνούσε τα 6 δισ. (σ.σ. συγκεκριμένα στα 6,086 δισ., σύμφωνα με τις πάντα χρήσιμες πληροφορίες/στοιχεία του Κώστα Σιαμπράκου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v