Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 5 2023

ΤΧΣ: Να ξεκαθαρίσει το τοπίο

Ηταν στραβό το κλήμα... που λένε, με την κατάσταση στις διεθνείς αγορές, είχε υπεραποδώσει ο τραπεζικός κλάδος, εύλογα ήταν ο πρώτος και κύριος όπου οι διαχειριστές «γρήγορου χρήματος» έκαναν ταμείο έως τα τέλη Ιουλίου.

Συνέπεια η ισχυρή διόρθωση από την κορυφή 8ετίας των 1.117,78 μονάδων με -σχεδόν- συνοπτικές διαδικασίες. Ενδεικτικό το γεγονός πως από τις 27/7 μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση, μόλις τρεις φορές (με τη χθεσινή) καταγράφηκε σημαντική ανοδική διόρθωση για τον κλάδο, ένδειξη πως οι πωλητές συνέχιζαν επίμονοι.

Η τελευταία φάση της διόρθωσης -από τα επίπεδα των 960 μονάδων για τον ΔΤΡ- σημειώθηκε παράλληλα με την εκκίνηση της διαδικασίας επαναγοράς του 1,4% που έχει το ΤΧΣ στη Eurobank. Σε αυτό το διάστημα αναπτύχθηκαν διάφορα σενάρια όσον αφορά στο ποιος θα ακολουθήσει, Εθνική ή Alpha Bank με «σφήνα», και εάν επρόκειτο για την Εθνική, με ποιον χρονισμό, με τι όρους και σε τι τιμές.

Κοινή εκτίμηση πως το ΤΧΣ, έτσι όπως χειρίστηκε το όλο θέμα, διευκόλυνε την τακτική των short -πετυχαίνοντας τη διαμόρφωση ακόμη χαμηλότερων αποτιμήσεων-, με την κοινότητα να αρχίζει να αποκτά μία πρώτη εικόνα μόλις εχθές. Ανοίγει τον φάκελο Εθνική Τράπεζα το ΤΧΣ, το κατατοπιστικό ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου, με κοινό τόπο πως η επενδυτική κοινότητα θέλει να έχει ξεκάθαρη εικόνα, λ.χ. corner investors, προϋποθέσεις, εύρος τιμών κ.λπ.

Πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο, ένα βήμα έγινε εχθές, χρειάζονται κι άλλα, που πιθανότατα θα συζητήθηκαν στις χθεσινές συναντήσεις των τραπεζιτών με τους θεσμούς, λ.χ. το θέμα της διανομής εσόδων στους μετόχους/μερίσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v