Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 5 2008

Περί φορολόγησης κερδών, συναλλαγών και...

Συναλλαγές μόλις 114,7 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της 4ης/8 στη Σοφοκλέους.

Ευτυχώς, δηλαδή, που γύρισε η αγορά στις 5/8 και πραγματοποιήθηκε τζίρος της προκοπής.

Όμως, οι ιθύνοντες επιμένουν να συντηρούν -άραγε ποιους εξυπηρετεί- το θέμα της φορολόγησης των χρηματιστηριακών κερδών, των υπεραξιών. Επιμένουν να μην απαντούν στον πρόεδρο της ΕΧΑΕ, ο οποίος εδώ και μήνες ζητά κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών.

Ουδείς απαντά στο δεύτερο αίτημα και τεχνηέντως μερικοί κρατούν σε κατάσταση αναμονής την αγορά για το πρώτο. Και αν ακόμη κάποιος είναι υπέρ της φορολόγησης των υπεραξιών (μη μας πουν και... αντιλαϊκιστές, τρομάρα μας), εύλογα διερωτάσαι γιατί τώρα.

Τώρα που η αγορά αγωνίζεται να βρει τα ίσα της, τις ισορροπίες της και όχι στα υψηλά των 5.100 μονάδων. Τότε που πράγματι έβγαιναν υπεραξίες ΚΥΡΙΩΣ από τους ξένους, οι οποίοι ανενόχλητοι ανέβαζαν την αγορά.

Και αλήθεια, ενδεχόμενη φορολόγηση των υπεραξιών θα αφορά ΜΟΝΟ στους λίγους εναπομείναντες εγχώριους παίκτες, στις μετρημένες πλέον μικρές - μεσαίες ιδιωτικές ΑΧΕ, που κάνουν τους ισχνούς τζίρους. Και η φορολόγηση των OTC συναλλαγών των ξένων και των απευεθίας πράξεων; 

Ας βάλουν ένα τέρμα οι ιθύνοντες στο... παραμυθάκι της φορολόγησης. ΜΗΝ τυχόν και δεν φύγουν και οι τελευταίοι Έλληνες ιδιώτες παίκτες που επιμένουμε στη μαρκέτα.

Και επιτέλους, ας ακούσουν τον πρόεδρο της ΕΧΑΕ, ο οποίος φωνάζει για τα αυτονόητα. Ας ακούσουν λίγο τους καθ' ύλην γνώστες: τον ΣΜΕΧΑ, τις ενώσεις επενδυτών, τους ενεργούς συνδέσμους παικτών. Έστω και τώρα, πριν να είναι οριστικά αργά.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v