Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 21 2008

Το αφεντικό έχει τον πρώτο λόγο

Ο επιχειρηματίας-βασικός μέτοχος κάθε εισηγμένης, δηλαδή το μεγάλο αφεντικό κάθε εταιρίας, έχει προφανώς τον πρώτο λόγο για το πώς διοικεί και χειρίζεται τα του οίκου του. Βέβαια, όταν η επιχείρηση είναι στο Χ.Α. η κατάσταση αλλάζει… κομματάκι, αλλά τον πρώτο λόγο εξακολουθεί να τον έχει ο βασικός μέτοχος.

Όμως, ενδέχεται να δημιουργούνται ερωτήματα εύλογα στους υπόλοιπους μικρομετόχους, όταν κινήσεις του επιχειρηματία επηρεάζουν άμεσα το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα.

Για του λόγου το αληθές, τα μεγέθη της Autohellas παρουσίασαν μείωση κατά 44,4% και η Εθνική - Π&Κ τα χαρακτηρίζει χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Η επιβάρυνση αυτή προέρχεται κυρίως από την "αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους, λόγω τόσο της ενίσχυσης του δανεισμού όσο και του ύψους των δανείων εξαιτίας της επιστροφής κεφαλαίου ύψους 47 εκατ. ευρώ". Από αυτά με βάση τη μετοχική σύνθεση της εισηγμένης (Θεόδωρος Βασιλάκης 59,42%, Εμμανουέλα Βασιλάκη 8,9%), τα 32,1 εκατ. ευρώ κατέληξαν στην οικογένεια Βασιλάκη, δηλαδή του μεγαλομετόχου.

Και αυτό, κατά την ταπεινή εκτίμησή μας, είναι ένα… θεματάκι.

Διαφορετική θεωρούμε την περίπτωση των μελών του Δ.Σ. της Τεχνικής Ολυμπιακής,
τα οποία μεταξύ άλλων 16 θεμάτων ημερήσιας διάταξης αιτούνται την έγκριση (επί λέξει) "λήψης απόφασης για θέσπιση προγράμματος μετοχών στα μέλη του Δ.Σ. και στο προσωπικό της εταιρίας, καθώς και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών με τη μορφή δικαιώματος προαίρεσης απόκτησης μετοχών (ελληνιστί, stock options) ή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή και διάθεσης ιδίων μετοχών" .

Να σημειωθεί πως η θυγατρική TOUSA παρουσίασε ζημίες 1,4 δισ. δολ. το 2007.

Και αυτό, πάντα κατά την ταπεινή μας εκτίμηση, είναι πολύ πιο μεγάλο θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v