Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 29 2008

ΔΕΗ: "Βραχυκύκλωμα" 111,8 εκατ. ευρώ

Και νέο… βραχυκύκλωμα στη ΔΕΗ. Αυτή τη φορά με την εκτίναξη των ζημιών στα 111,8 εκατ. ευρώ (από κέρδη 99,4 εκατ. ευρώ), αρνητικό αποτέλεσμα που ξεπερνά κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών.

Οι πρώτες ενδείξεις είχαν φανεί με την κατά 26,8% υποχώρηση των μεγεθών στο πρώτο τρίμηνο και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των διοικούντων προς τους αναλυτές δυστυχώς επαληθεύτηκαν. Και όχι μόνον.

Εκ του αποτελέσματος λοιπόν κρίνοντας, κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά στη ΔΗΜΟΣΙΑ Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, καθώς το πρόβλημα μεγεθύνεται παρά τις αιτιολογίες που δίνει η διοίκηση, λες και δεν είναι αρμοδιότητά της να προβλέπει και για τους ρύπους, να μεριμνά για αντιστάθμιση συναλλαγματικού κινδύνου, για νέες μονάδες και άλλα που αφορούν στη λειτουργία της Επιχείρησης. Και πρωτίστως για την απρόσκοπτη παροχή ρεύματος στους πολίτες - φορολογούμενους αυτής της χώρας.

Για το φθηνό ρεύμα το αφήνουμε κατά μέρος, αφού ο κ. Π. Αθανασόπουλος από την… πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του αιτείται σταθερά είτε "πλήρη απελευθέρωση" (στις 2/6/09) είτε "αυξήσεις 30%" (στις 21/11/07), ενώ παράλληλα (24/10/07) εισηγείται αυξήσεις 10% στους μισθούς των γενικών διευθυντών και εγκρίνει αργότερα ως μέλος του Δ.Σ. αυξήσεις (που αφορούν και στον ίδιο). Και παρά το ότι η Επιχείρηση εισέπραξε περί τα 175 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή της στην Tellas (17/8/07).

Όμως, η κατακόρυφη επιβάρυνση του αποτελέσματος είναι κάτι που αφορά σε όλους εμάς τους καταναλωτές - φορολογούμενους. Πόσο μάλλον που ο κ. Π. Αθανασόπουλος (ως αδιαμφισβήτητα επιτυχημένος διοικών της Toyota) προσελήφθη (διορίστηκε από τους κρατούντες) για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα της ΔΕΗ. Όμως το αποτέλεσμα τον προδίδει, αφού στη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του με αφορμή την ανάληψη και της προεδρίας (6/2/07) είχε δεσμευτεί για την κερδοφορία της Επιχείρησης.

Το άσχημο είναι πως αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα προκύπτει παρά την αύξηση των τιμολογίων κατά το δεύτερο τρίμηνο. Το χειρότερο, όμως, αυτό που όλοι μας… οσφραινόμαστε να έρχεται: ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ στα τιμολόγια. Νισάφι πια!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v