Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 25 2008

Περί φορολόγησης - Συνέχεια

Συνεχίζεται η… προπαρασκευή της κοινής γνώμης, των φορολογουμένων κάθε λογής, για τα επερχόμενα φορολογικά μέτρα.

Για συστοιχία - ομοβροντία νέων επιβαρύνσεων κάνουν λόγο οι εφημερίδες της αντιπολίτευσης, σε μέτρα -πολλά από τα οποία αναγκαία- αναφέρεται ο συμπολιτευόμενος Τύπος. Ο φορολογούμενος ξέρει πολύ καλά πως τα μέτρα ΔΕΝ έχουν χρώμα, πως χρόνια τώρα ο ένας τα ρίχνει στον άλλον και πάει λέγοντας.

Έρχονται τώρα οι κρατούντες και επιχειρούν να περάσουν στο κοινό την αίσθηση πως το… κακό χρηματιστήριο και οι… υπεραξίες, τα υπερκέρδη για τα μερίσματα και όλα αυτά τα συναφή θα πρέπει να "συλληφθούν".

Ως εργαζόμενοι είμαστε με το μέρος οποιουδήποτε επιχειρεί να "συλλάβει" ισόνομα και με σχετική ευαισθησία επιπλέον φορολογητέα ύλη.

Και ερχόμαστε στα περί χρηματιστήριου, όπου μετά τη διελκυστίνδα για τα stock options θα πρέπει να… αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Αυτό γιατί πρακτικά υπολογίζεται πως με την ελαστική (κατ' άλλους χαριστική), πείτε την ευέλικτη εφαρμογή του Ν. 2992/20.3.02 το Δημόσιο έχασε περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ από "διαφυγούσα φορολογητέα ύλη", που προέκυπτε μετά την απορρόφηση θυγατρικών από μητρικές επιχειρήσεις.

Εν προκειμένω τα περισσότερα… διαφυγόντα αφορούν στην απορρόφηση επενδυτικών εταιριών από τραπεζικούς ομίλους. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, στις περιπτώσεις της Εμπορικής Επενδυτικής από την Εμπορική, της Ελληνικής (ΕΤΒΑ) από την Πειραιώς, της Εθνικής ΕΕΧ από την Εθνική, της Προόδου από τη Eurobank, των Εξέλιξη, Arrow και Ευρωδυναμική από την Proton. Όλα αυτά αφορούν σε ελαστική εφαρμογή ενός πολύ συγκεκριμένου νόμου από το 2004 μέχρι σήμερα.

Βέβαια το πρόβλημα ΔΕΝ αφορά μόνο στη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και σε ανάλογες περιπτώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί παλαιότερα. Επί ημερών των προηγούμενων -τότε- κρατούντων. Για να μην ξεχνιόμαστε.

ΣΗΜ. Επισυνάπτεται σχετικά και το συγκεκριμένο ΦΕΚ, όπου τα πράγματα αναφέρονται απλά, ξάστερα και με το όνομά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v