Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 22 2008

Αγριεύει το γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή...

Η σημερινή αναφορά μας μπορεί να μην έχει άμεση σχέση με το χρηματιστήριο και την πορεία δεικτών και μετοχών. Έχει, όμως, έμμεση με τον ευρύτερο χώρο της οικονομίας και αμεσότατη με τη γενικότερη θέση της χώρας μας, καθώς αφορά στην επικείμενη επικύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream.

Συγκεκριμένα, σε σημερινό θέμα του έγκριτου Νίκου Μελέτη (εφημερίδα "Έθνος") με τίτλο «Πολλαπλό μήνυμα της Μόσχας» σημειώνεται πως εν μέσω κρίσης στη Γεωργία οι Ρώσοι επιδιώκουν να καταδείξουν στην Αθήνα τη σημασία της διατήρησης της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον συνάδελφο "η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και την επόμενη εβδομάδα θα εισάγει προς επικύρωση στη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας".

Η ουσία είναι πως η χρονική στιγμή στην οποία επιλέγει η ρωσική πλευρά να κάνει αυτό το σημαντικό βήμα συμπίπτει με την κορύφωση (;) της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Η Ελάδα συντάχθηκε με τις δυνάμεις που ζητούσαν μετριοπαθή αντίδραση στο ζήτημα της Γεωργίας.

Όμως, καθώς η σύγκρουση των δύο δυνάμεων δεν αφορά πλέον μόνο στη Γεωργία αλλά και σε ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις, είναι προφανής η αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης να κρατήσει ισορροπίες.

Προφανώς και η κίνηση της Ρωσίας δεν έρχεται τυχαία σε μία περίοδο όπου η αμερικανική πλευρά πιέζει ασφυκτικά τη χώρα μας και για το Σκοπιανό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v