Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 1 2008

Χαράτσι στους... "κόκκινους κωδικούς"

Όταν χάνεται το μέτρο και η αίσθηση της κοινής λογικής.

Αυτό και αν είναι από… τ' άγραφα. Χρηματιστές καταγγέλλουν πως τους ζητείται (και καταβάλλουν) χαρτόσημο 2% πλέον 20% επ' αυτού ΟΓΑ για καθυστερημένες απαιτήσεις πελατών.

Πρόκειται για την περιβόητη υπόθεση των "κόκκινων κωδικών", για την οποία το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών απεφάνθη πως οι υποχρεώσεις των πελατών προς τις ΑΧΕ αποτελούν επί της ουσίας δάνειο των χρηματιστηριακών που αναχρηματοδοτείται κάθε έτος.

Όμως οι χρηματιστές σημειώνουν ότι για την είσπραξη όλων αυτών των οφειλόμενων υποχρεώσεων έχουν ξοδευτεί δεκάδες χιλιάδες ευρώ για έξοδα δικηγόρων -όπως φαίνεται στα βιβλία των ΑΧΕ- χωρίς να έχει υπάρξει ούτε λέξη στις δικογραφίες για ανεξόφλητο δάνειο ή άλλου είδους πίστωση.

Και όλα αυτά ενώ εκκρεμεί στο υπουργείο Οικονομίας το αίτημα του ΣΜΕΧΑ για ρύθμιση του θέματος των "κόκκινων κωδικών" με προταθείσα λύση που έχει συζητηθεί με παράγοντες (του υπουργείου) και αίφνης (από φέτος τον Απρίλιο) οι κωδικοί… βαφτίστηκαν δάνειο προκειμένου να εισπραχθεί χαρτόσημο.

ΣΗΜ.: Σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς, όταν είχε πρωτοκαταγραφεί το θέμα, το ύψος των προβληματικών -ανείσπρακτων- ανοιχτών κωδικών εκτιμούνταν στα 70 δισ. δραχμές (205 εκατ. ευρώ). Υπολογίζεται πως σήμερα το ποσό αυτό έχει… κατέβει περίπου στο μισό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v