Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 3 2008

Τα σχέδια των εισηγμένων κόντρα στα "φορο-μέτρα"

Τρέχουν να προλάβουν τα φορο-μέτρα Αλογοσκούφη οι επιχειρηματίες. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη δρομολογήσει τις ενέργειές τους, ενώ ορισμένοι άλλοι μελετούν τώρα τα εναλλακτικά σενάρια, ενόψει των επικείμενων εξαγγελιών.

Οι πρώτες κινήσεις σημειώνονται από βασικούς μετόχους εισηγμένων εταιριών.

Η επιστροφή κεφαλαίου, που καλύπτεται από δανεισμό, η διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος (δηλαδή του κέρδους) που θα διανεμηθεί την επόμενη χρήση με τη μορφή μερίσματος, η ίδρυση θυγατρικών σε ελβετικά καντόνια, ακόμη και η μεταφορά της έδρας μίας εταιρίας σε γειτονικές χώρες με ελκυστικότερο φορολογικό περιβάλλον είναι μερικά μόνο από τα αντι-μέτρα που εξετάζουν οι επιχειρηματίες.

Πρόσφατα η εταιρία AutoHellas προχώρησε σε επιστροφή κεφαλαίου 1,3 ευρώ (ανά μετοχή), συνολικά 46,9 εκατομμυρίων ευρώ. Μεγάλο μέρος καλύφθηκε από δανεισμό, ενώ οι βασικοί μέτοχοι που ελέγχουν το 68,3% του μετοχικού κεφαλαίου έλαβαν 32,1 εκατομμύρια ευρώ.

Κεφάλαιο 0,90 ευρώ ανά μετοχή θα επιστρέψει στους βασικούς μετόχους της η Frigoglass, που αντιστοιχεί σε 15,8 εκατομμύρια ευρώ (οι βασικοί μέτοχοι συμμετέχουν μέσω της Boval με 44,09%). Κίνηση που θα έχει αντίκτυπο την επόμενη χρονιά στο κόστος κεφαλαίου κίνησης.

Εταιρίες με υψηλά διαθέσιμα, χαμηλές υποχρεώσεις και δυνατότητα χρηματοδότησης με ευνοϊκά επιτόκια θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μία ανάλογη κίνηση. Εισηγμένες όπως ο Τιτάν, η Ελληνική Τεχνοδομική, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο Fourlis, η Hellas Can και μερικές ακόμη πληρούν τις περισσότερες προϋποθέσεις για να ακολουθήσουν τα βήματα της AutoHellas ή της Frigoglass.

Κοντολογίς, να δούμε πώς θα καλύψουν το θέμα της επιβάρυνσης της μερισματικής απόδοσης οι άνθρωποι της αγοράς...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v