Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 3 2008

"Γιατί πρέπει να απαγορευτεί το short selling"

Θα έχει συνέχεια, απ' ό,τι πληροφορούμεθα, η αντιπαράθεση Εθνικής - Π&Κ και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η ξεκάθαρη θέση του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου (προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΑΧΕΠΕΥ) στο πρόβλημα των ανοιχτών πωλήσεων υπερκέρασε κατά πολύ τα τελευταία μέτρα που επανέφερε η εποπτεία.

Να θυμηθούμε πως η ΕΚΕΦ, με σχετική απόφαση του Δ.Σ. (στις 23/9), επανενεργοποίησε την υποχρέωση δημοσιοποίησης των ανοιχτών πωλήσεων, την κατοχύρωσή τους και την γνωστοποίηση των πράξεων στο ημερήσιο δελτίο τιμών.

Η διαδικασία "σήμανσης" θεωρείται διεθνώς ελάχιστο μέτρο ενίσχυσης της διαφάνειας σε ζητήματα συναλλαγών και πληροφόρησης (σε κάποιον βαθμό) του βάθους της αγοράς. Όμως, επί της ουσίας, πρόκειται για μέτρο που η ίδια η εποπτική αρχή είχε καταργήσει (άγνωστο για ποιον λόγο) παλαιότερα, όπως επίσης και για δυνατότητα ενημέρωσης για τον αντισυμβαλλόμενο μίας πράξης.

Παράγοντες της αγοράς θεώρησαν ημίμετρο την επαναφορά της σήμανσης, ζητώντας (από τον ΣΜΕΧΑ, μέχρι μεμονωμένους συνδέσμους) διεύρυνση του ελέγχου σε ζητήματα διαφάνειας, ανοιχτών πωλήσεων κ.λπ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής - Π&Κ προχώρησε πολλά βήματα πιο πέρα και ζήτησε προσωρινή αλλά  π λ ή ρ η  αναστολή των ανοιχτών πωλήσεων, ερχόμενος σε ευθεία... αντιπαράθεση με την εποπτεία.

Ενέργεια που κατά την εκτίμησή μας δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, τις στρεβλώσεις που δημιουργούσε η ανεξέλεγκτη δράση συγκεκριμένων κύκλων και, η επί της ουσίας, χειραγώγηση των τραπεζικών μετοχών, του FTSE εν τέλει της αγοράς. Ενέργεια που θεωρούμε ότι προοιωνίζεται εξελίξεις και σηματοδοτεί την ανάληψη ευθύνης από το "τραπεζικό μέτωπο" ενός σχεδίου σωτηρίας του κλάδου από τη μεθοδευμένη απαξίωσή του.

ΣΗΜ.: Οι θέσεις μας για τις ανοιχτές πωλήσεις, την ουσιαστικά χειραγώγηση της αγοράς, τη διαδικασία δημοπρασίας είναι γνωστές και καταγεγραμμένες. Όπως επίσης και η θετική υποδοχή της κίνησης της Επιτροπής να επαναφέρει το μέτρο της σήμανσης.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Αναφερόμαστε σε ανάλογα ζητήματα και την περίοδο του "φουσκώματος" των αποτιμήσεων. Με "ανοιχτές αγορές" τότε και χειραγώγηση του εγχώριου συστήματος, με την προτροπή των… καλόπαιδων του… Λονδίνου και την ευνόητη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας.

Βλέπετε, τότε εξυπηρετούνταν ο σχεδιασμός μετοχοποιήσεων σε παχυλότερες αποτιμήσεις(μεγαλύτερα έσοδα για το Δημόσιο, δηλαδή) . Όλα αυτά γνωστά και καταγεγραμμένα, ωστόσο η συγκυρία απαιτεί προστασία της αγοράς, ειδικά αυτή τη φορά που μας παίρνει η κατηφόρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v