Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 31 2008

Τα business plans που γίνονται... ερωτήματα

Αλήθεια, με τα περίφημα business plans τι γίνεται; Ειδικότερα με αυτά τα φιλόδοξα και μακρόπνοα σχέδια των τραπεζιτών.

Από αυτή την άποψη βρήκαμε ενδιαφέρουσα την επερώτηση του Φίλιππου Σαχινίδη (βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα) που ζητά από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας να μάθει τι έχουν πράξει οι εποπτικές αρχές (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ΤτΕ) προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης των επενδυτών και των καταθετών των τραπεζών γι' αυτό το ζήτημα.

Η ουσία της επερώτησης-ή καλύτερα της απάντησης, εάν υπάρξει- είναι χρήσιμη (αν όχι αναγκαία) από τη στιγμή που υπάρχει σημαντική έκθεση μέσω θυγατρικών σε χώρες των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Προς επίρρωση μάλιστα του σκεπτικισμού μας μεταφέρουμε από σχετικό θέμα του euro2day για τα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank πως "με τη στρατηγική της τράπεζας το 2009 ο CEO εξήγησε πως η πιστωτική κρίση οδηγεί σε νέες προτεραιότητες, προσθέτοντας πως ο όμιλος θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω συσσώρευση καταθέσεων, στην ανατιμολόγηση των δανείων, στη διαχείριση ρίσκου -με αυστηρότερα κριτήρια χορηγήσεων- αλλά και στον περιορισμό του κόστους".

Σε ερώτηση για πιθανές προβλέψεις αναφορικά με τα αποτελέσματα  τ έ τ α ρ τ ο υ  τριμήνου αλλά και για το 2009, η διοίκηση της Eurobank σημείωσε πως στην παρούσα φάση η ορατότητα είναι περιορισμένη. "Είναι δύσκολο να προβλέψουμε ή να δεσμευτούμε για τα οικονομικά αποτελέσματα", φέρεται να ήταν η απάντηση.

Η αναφορά στη Eurobank μπορεί να είναι ενδεικτική και μόνο, δείχνει ωστόσο το μέγεθος του προβληματισμού, κυρίως όμως την αναγκαιότητα για επαρκέστερη ενημέρωση των επενδυτών και βεβαίως για ενεργότερη συνεισφορά προς αυτή την κατεύθυνση των εποπτικών αρχών.

ΣΗΜ.: Για το επίκαιρο θέμα των προβλέψεων και των προειδοποιήσεων των ίδιων των εταιριών το euro2day έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές. Θα λέγαμε πως έχει επιμείνει συγκεκριμένα για τη διευθέτηση του προβλήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v