Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 18 2008

Ολοταχώς για το πακέτο, αλλά με τι επιτόκια;

Ολοταχώς για το… πακέτο, κάνει λόγο το σχετικό θέμα του euro2day.

Και κατά την εκτίμησή μας από  τ ώ ρ α  θα αρχίσει να μετρά και καταγράφει η αγορά τα πρακτικά ζητήματα που θα προκύψουν στη συνέχεια.

Εύλογα τα ερωτήματα που διατυπώνονται αναφορικά με τα επιτόκια. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση -με βάση όσα υποστηρίζει- λέει ότι δίνει τα 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες για να το "περάσουν" στην οικονομία -δηλαδή παραγωγή, δάνεια νοικοκυριών- με τη σχετική προτροπή να αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Όμως με ποια επιτόκια θα δοθούν αυτά τα δάνεια και θα γίνουν οι χρηματοδοτήσεις; Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας υποστηρίζει ότι από τη χορήγηση αυτών των 28 δισ. ευρώ θα αποκομίσει κέρδος μισού δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες που θα δανείσουν αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να το πράξουν με επιτόκια τόσο υψηλά ώστε να επιστρέψουν και στην κυβέρνηση το μισό δισ. ευρώ. Ποιος θα πληρώσει αυτό το κέρδος, λοιπόν; Να προεξοφλήσουμε πως θα είναι οι ίδιοι οι δανειολήπτες(επιχειρήσεις και νοικοκυριά) και όλοι εκείνοι για τους οποίους υποτίθεται ότι δίνονται αυτά τα χρήματα; Η μήπως όχι;

Από μερίδα νομικών κύκλων εκφράζεται και μία άλλη προσέγγιση που αφορά στην ουσία αυτής της στήριξης. Υποστηρίζεται πως η κρίση δεν είναι απλώς λογιστική και χρηματοοικονομική και κατά συνέπεια δεν συνιστά αποκλειστικό προνόμιο -πόσο μάλλον υποχρέωση- των τραπεζών να θεραπεύσουν, διαθέτοντας μάλιστα πλήρη διακριτική ευχέρεια στη χρήση των κεφαλαίων που θα τους εισφερθούν.

Τόσο οι τράπεζες όσο και η Πολιτεία θα πρέπει να αντιληφθούν πως ο λόγος της έγκρισης από την Ε.Ε. παρόμοιων σχεδίων ενίσχυσης των τραπεζών συνίσταται στην άρση σοβαρής αναταραχής στην οικονομία κράτους-μέλους. Και το συγκεκριμένο αφορά "στο άρθρο 87 παρ. 7 στοιχείο β της Συνθήκης ΕΚ και όχι μόνο στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης αυτοτελώς θεωρούμενης" υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Για το θέμα του… πακέτου "παρενέβη και πάλι χθες ο αντιπρόεδρος της Marfin με νέα κόντρα αυτή τη φορά στον Κωστόπουλο" όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του δικτύου.

Παράγοντες του κλάδου επιχειρώντας να ερμηνεύσουν την κίνηση του προέδρου της Alpha Bank υπενθυμίζουν τα οφέλη που είχε ο όμιλος από την ένταξη των εργαζομένων στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων έπειτα από σειρά κινητοποιήσεις, προσφυγές μέχρι τελικά να υπαχθούν στο ΕΤΑΤ.

Εκείνη την περίοδο το αναλογιστικό έλλειμμα από αυτή την κίνηση -που είχε επιτευχθεί με μονομερή νομοθετική ρύθμιση- υπολογιζόταν σε περίπου 500 εκατ. ευρώ (που θα αναλογούσε σε περίπου 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v