Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ολοταχώς για το… "πακέτο"

Μετά την τοποθέτηση Κωστόπουλου, σειρά για "επίσημη" συμμετοχή παίρνουν οι υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες. Σύντομα η ψήφιση του σχεδίου στη Βουλή, με τη νέα σειρά αλλαγών. Τι ζήτησε η Κομισιόν.

Τράπεζες: Ολοταχώς για το… πακέτο
Παρότι προς ώρας δεν τοποθετούνται επίσημα, οι διοικήσεις των άλλων μεγάλων τραπεζών εμφανίζονται τώρα έτοιμες να συμμετάσχουν στο σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης, μέσω ανεπίσημων διαρροών, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο "ικανοποιητικό".

Στην πράξη πάντως την πλέον επιφυλακτική στάση φαίνεται να κρατά ακόμη η ΕΤΕ, κύκλοι της οποίας επέμεναν μέχρι τώρα ότι θα κρίνουν στην πορεία αν θα κάνουν χρήση και ποιων μέτρων, καθώς χρόνος υπάρχει έως τις αρχές του νέου έτους. 

Πηγές του υπουργείου Οικονομίας σημείωναν χθες ότι οι συζητήσεις με την Κομισιόν έχουν ολοκληρωθεί κι πως έχοντας το πράσινο φως η κυβέρνηση θα φέρει εντός των ημερών το σχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν απέδωσαν αφενός τη συρρίκνωση του χρόνου παροχής των ενισχύσεων προς τις τράπεζες, αφετέρου την απάλειψη έστω και της παραμικρής πρόθεσης εξαναγκασμού των τραπεζών να χρησιμοποιήσουν το μέτρο της κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Έτσι μία τράπεζα μπορεί να κάνει χρήση μόνο των εγγυήσεων ή των ομολόγων, χωρίς να χρειαστεί να βάλει "καπέλο" το Δημόσιο στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Όσον αφορά στη χρονική διάρκεια των μέτρων, το νομοσχέδιο προέβλεπε μέγιστο χρόνο 5 ετών, ο οποίος συρρικνώνεται πλέον σε 3 χρόνια.

Δεν αλλάζει το χρονικό περιθώριο υπαγωγής στη ρύθμιση από πλευράς τραπεζών (1η Φεβρουαρίου 2009) ,αλλά αντίθετα, στο πλαίσιο ενιαίων κανόνων του ευρωσυστήματος, έχει ανοίξει ο δρόμος για χαμηλότερες προμήθειες υπέρ του Δημοσίου (100 - 150 μονάδες βάσης έλεγε αρχικά ο κ. Γ. Αλογοσκούφης), οι οποίες θα ξεκινούν ανάλογα με τα collateral και τη "βαθμολόγηση" της τράπεζας στη διαδικασία αξιολόγησης κινδύνων, και θα μπορούν να είναι ακόμη και 40 μονάδες βάσης, δηλαδή μόλις 0,4%.


Πολλά από τα σημεία αυτά θίγονται στη χθεσινή επιστολή Βγενόπουλου, επί της οποίας ο ίδιος έχει πλέον και απαντητικές παρατηρήσεις του υπουργείου, που όμως δεν δόθηκαν απο το υπουργείο στη δημοσιότητα.

Σημεία που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη είναι, για παράδειγμα, ο προσδιορισμός της τιμής έκδοσης των προνομιούχων μετοχών (από την οποία εξαρτάται και σε τι ποσοστό θα ανέλθει η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο κάθε τράπεζας εφόσον ισχύσει ο όρος για το τραπεζικό καπέλο) αλλά και οι όροι μετατροπής τους σε κοινές (που προβλέπεται στο αρχικό κείμενο).

Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί αν ο συγκεκριμένος όρος αφορά μόνο σε τράπεζες στις οποίες το Δημόσιο είναι ήδη βασικός μέτοχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v