Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 21 2008

Βολές...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΘΗΝΟ: Σχετικός ο ορισμός του φθηνού ή… ακριβού, ακόμη και όταν επιχειρείς να προσεγγίσεις μία εισηγμένη με θεμελιώδεις όρους. Λόγου χάρη, μία τράπεζα με P/E 5 ή 6 φορές τα κέρδη του 2008 δείχνει λογικά αποτιμημένη ή και ελκυστική.

Όμως, ο ενδιαφερόμενος επενδυτής γνωρίζει, για παράδειγμα, το πραγματικό ύψος των επισφαλειών κάθε ομίλου; Έχει γνώση των πραγματικών υποαξιών των θυγατρικών χαρτοφυλακίων ή είναι ενημερωμένος για τον κίνδυνο έκθεσης των ομίλων στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία ή όπου αλλού αναπτύχθηκαν οι ελληνικές τράπεζες;

ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Από αυτή την άποψη, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το κύριο θέμα του "ΜΕΤΟΧΟΥ "με τίτλο "Σοφοκλέους: η απειλή των Βαλκανίων".

ΕΞΑΓΟΡΕΣ: Ας μη διαφεύγει από την προσοχή μας πως η κορύφωση της επέκτασης των τραπεζικών ομίλων πραγματοποιήθηκε σε εξωπραγματικούς- στην τρέχουσα συγκυρία- όρους αποτίμησης.
 
ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ: Προφανώς και δεν είναι δυνατόν να χάνουν όλοι, όπως δεν ήταν λογικό να κερδίζουν μέχρι πέρυσι όλοι. Σε αυτή τη φάση, όμως, κερδίζουν οι νουνεχείς και οι…θαλασσοδαρμένοι.

Και μιλώντας για θάλασσα, ενδεικτική είναι η περίπτωση της Τsakos Energy, καθώς ο καπετάνιος Παναγιώτης έχει… φάει το αλάτι με το κουτάλι και γνωρίζει. Κλεισμένα μέχρι 72% τα δρομολόγια 45 πλοίων της ΤΕΝ για το 2009.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ: Όσοι είδαν την ενασχόληση με τη ναυτιλία ως… συρμό στα υψηλά των ναύλων, τρέχουν πλέον και δεν φτάνουν. Από τον Γ. Κορωνιά μέχρι τον Γ. Κουτσολιούτσο αλλά και πολλά ακόμη ηχηρά -και επιτυχημένα στους κλάδους τους- ονόματα.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Από το κακό στο χειρότερο η μετοχή της Forthnet (μετρά απώλειες 30,9% στο 7ήμερο και 91% από την αρχή του έτους!), με την Alpha Finance να θεωρεί "αρνητική εξέλιξη" την απώλεια του Champions League.

CH.L.: Εκτός παιχνιδιού η Nova μέσα ΝΕΤ, Mega και On Telecoms. Και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν και μέσω ποιου μη εισηγμένου παίκτη θα μπορούσε να μπει στο παιχνίδι ο Σωκράτης Κόκκαλης.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ: Αρχικά ο υπουργός Οικονομίας είχε αναφέρει πως οι προμήθειες (εγγυήσεις) που θα πλήρωναν οι τράπεζες στο Δημόσιο για να λάβουν κεφάλαια από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ θα ήταν της τάξεως του 1-1% , 5% . Τώρα με… προκάλυμμα σχετική κοινοτική απόφαση το ποσοστό πέφτει στο 0,25% - 0,5%.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Μένει να δούμε εάν οι τράπεζες θα διαθέσουν φθηνότερο (στο πλαίσιο του δυνατού, βέβαια) χρήμα στην παραγωγή, στις επιχειρήσεις, στην κοινωνία. Να δούμε... 

ΠΟΙΟΣ: Ποιος επιχειρηματίας της μεγάλης κεφαλαιοποίησης απάντησε αρνητικά σε ξένο διαχειριστή που ελέγχει το 10% της εταιρίας του, όταν ο τελευταίος έφτασε σε σημείο να πουλά τη συμμετοχή του 75% φθηνότερα από εκεί που την είχε αποκτήσει πέρυσι το καλοκαίρι;

Ο βασικός μέτοχος ξέρει πως εάν περιμένει θα αγοράσει το πακετάκι ακόμη φθηνότερα. Ανάλογα πράττουν και άλλοι μεγαλομέτοχοι, τώρα που σχεδόν τους… παρακαλούν κάποιοι βιαστικοί ξένοι. Αυτοί (ξανα)μαζεύουν τις εταιρίες τους, αυτούς πιθανότατα θα βρει μπροστά της η αγορά σε καλύτερες μέρες.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Σε ξένους θεσμικούς παρουσιάζεται Δευτέρα - Τετάρτη ο όμιλος. Από Στοκχόλμη σε Άμστερνταμ, Χάγη, Ρότερνταμ μέχρι Βρυξέλλες. Πρόκειται για τους μεγαλύτερους παίκτες-τράπεζες της περιοχής, οι οποίοι ακόμη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Άντε να δούμε, καθώς από την αρχή του έτους ο Μυτιληναίος υποχωρεί 70% και 52% η Μέτκα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v