Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 27 2008

Βολές… για Κύπρου, Eurobank, Aegean, Φουρλή, ΟΤΕ

ΚΥΠΡΟΥ: Βαρίδι φαίνεται πως αποδεικνύεται η πρόσφατη εξαγορά της ρωσικής Uniastrum για την Τράπεζα Κύπρου. Τουλάχιστον με τη μέχρι τώρα διόρθωση του Χρηματιστηρίου της Μόσχας και την κατάρρευση του ρωσικού νομίσματος.

Η κίνηση της Κύπρου είχε γίνει στα τέλη Ιουνίου και αφορούσε στην εξαγορά του 80% της ένατης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας (με 220 καταστήματα) έναντι τιμήματος 370 εκατ. ευρώ (μέσω ιδίων κεφαλαίων). Έκτοτε το Χρηματιστήριο της Μόσχας μετρά απώλειες κοντά στο 70%, ενώ τελευταία η κυβέρνηση προχώρησε σε δεύτερη υποτίμηση του ρουβλίου, μέσα σε έναν μήνα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εδώ και 3 - 4 μήνες στη ρωσική οικονομία είναι το γεγονός πως η Μόσχα έχει δαπανήσει 144 δισ. δολάρια -περίπου το 25% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας- για να στηρίξει το ρούβλι, χωρίς όμως θεαματικά αποτελέσματα.

EUROBANK: Από χαμηλό σε χαμηλότερο η μετοχή της Eurobank, καθώς παραμένουν σταθερές οι πωλήσεις ξένων χαρτοφυλακίων. Η μετοχή πλησιάζει επικίνδυνα τα ιστορικά χαμηλά, που έχουν διαμορφωθεί στα 5,93 ευρώ (κλείσιμο στις 17/3/03) και ενδοσυνεδριακά στα 5,89 ευρώ την ίδια ημέρα.

Τραπεζικοί κύκλοι σημείωναν πως ο όμιλος φαίνεται να επανεξετάζει το πλαίσιο λειτουργίας των Open 24. Η αλυσίδα αποτέλεσε καινοτόμο μοχλό ανάπτυξης της Eurobank, όταν ο όμιλος ακολουθούσε επιθετική πολιτική με στόχο τη σημαντική ενίσχυση των μεριδίων αγοράς. Όλα αυτά όμως τότε γιατί πλέον, σε καιρούς δύσκολους, άμεση προτεραιότητα θεωρείται η με κάθε τρόπο περιστολή κόστους - εξόδων.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ: Η μετοχή από τη μέρα εισαγωγής της(11/7/07) ακολουθεί μονόδρομη πορεία… προσγείωσης, αφού μόνο από την αρχή του έτους μετρά απώλειες 53,3%.

Όμως, ο βασικός μέτοχος Βασιλάκης Θόδωρος διατηρεί το ποσοστό του στο 33,87%, ενώ σταθερές εμφανίζονται οι μειοψηφικές συμμετοχές ηχηρών εφοπλιστικών ονομάτων. Συγκεκριμένα, ο Λεων. Ιωάννου (πρώτου βαθμού συγγενής του Χρήστου Ιωάννου, μεγαλομετόχου και της J&P Άβαξ), ο οποίος μετέχει στο Δ.Σ. της Aegean από το 1999, ελέγχει το 6,11%.

Ισχυρή παραμένει η θέση των αδελφών Λασκαρίδη (συνολικά με 18,97%), οι οποίοι πέρυσι το καλοκαίρι ήταν υπέρ της παραχώρησης ισχυρού πλειοψηφικού πακέτου σε private equity (έναντι τιμήματος σαφώς υψηλότερου από το σύνολο της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης των 222,8 εκατ. ευρώ). Η Cantel Participations (συμφερόντων οικογένειας Βασ. Κωνσταντακόπουλου με έδρα τις Παρθένους Νήσους) συμμετέχει με 6,22% στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.

Όμως, η εταιρία υλοποιεί ένα γενναίο -και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- επενδυτικό πρόγραμμα, ανοίγει νέους προορισμούς και σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών θα μπορούσε να βγει ενισχυμένη κατά τη μεταβατική περίοδο της…νέας συρρικνούμενης Ολυμπιακής. Από αυτή την άποψη τα πρόσφατα χαμηλά των 2,3 ευρώ (στις 27/10) θα πρέπει να θεωρούνται ισχυρή βάση στήριξης. Και σημείο αναφοράς για τη συνέχεια.

Είναι ενδεικτικό πως η διορατική ομάδα του eZMarket θεωρεί εφικτή την ανοδική αντίδραση για τη μετοχή. Εκτιμά μάλιστα, πως εάν διασπαστεί η ισχυρή αντίσταση των 3,6 ευρώ (τρέχουσα τιμή τα 3,12 ευρώ), οδηγείται σε σχηματισμό αναστροφής της πτωτικής τάσης, με ορατό το κενό πάνω από τα 4,2 ευρώ.

ΟΤΕ: Έκανε την έκπληξη ο Οργανισμός και με αιχμή την Cosmote παρουσίασε ένα καλό τρίμηνο. Θα κρατήσει και το μέρισμα στο ίδιο επίπεδο με το 2008 και υπό προϋποθέσεις μπορεί τα 9,22 ευρώ (στις 10/10/08) και τα 9,30 ευρώ (17/10/08) να είναι μία καλή βάση στήριξης μεοσπρόθεσμα.

Για τον ευρύτερο κλάδο των τηλεπικοινωνιών θα επιμείνουμε πως "παίζουν" ενδιαφέρουσες εξελίξεις με… μη εισηγμένη νύφη, που αναζητεί εναγωνίως πλούσιο γαμπρό. Καλή προίκα τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champion League και "κουμπάρος" η είσοδος του… Θρύλου στο Στοίχημα.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Ενθαρρυντικό, από κάθε άποψη, το ότι ο όμιλος επιμένει στον επενδυτικό σχεδιασμό του και θα ρίξει περί τα 50 εκατ. ευρώ για να υποστηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη των ΙΚΕΑ και των Intersport.

Σε καιρούς χαλεπούς η ομάδα της εισηγμένης μπαίνει μπροστά και πολύ καλά κάνει. Και επιβεβαιώνει όσα είχε αναφέρει ο Βασ. Φουρλής, πρόεδρος του ομίλου, στο euro2day (στην Πενυ Κούτρα στις 7/5/08). Γιατί με αυτά που μας περιμένουν τα επόμενα δύο χρόνια (και βλέπουμε) νέες επενδύσεις σημαίνει ΚΑΙ θέσεις εργασίας.

Άλλωστε, ο πρόεδρος του ομίλου προετοίμαζε έξι (!) χρόνια τη συμφωνία με τους Σουηδούς του ΙΚΕΑ, όταν άλλοι του κλάδου απασχολούσαν τις κοσμικές στήλες την περιβόητη διετία 1999 - 2000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v