Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 12 2009

Ο ανασχηματισμός και η οικονομία

Κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις με πιο ενδιαφέρον το εύρημα αυτό που αφορά στην "αισιοδοξία για την οικονομία μετά την αντικατάσταση Αλογοσκούφη".

Τουλάχιστον αυτό αποτυπώνεται σε σχετικό θέμα του "Τύπου της Κυριακής", όπου μεταξύ άλλων διαπιστώνεται ότι "το προηγούμενο οικονομικό επιτελείο συγκέντρωνε τόσο αρνητικό δημόσιο αίσθημα, ώστε η αλλαγή οδηγεί τέσσερεις στους δέκα να συμπεράνουν με λιγότερη (19,4%) ή περισσότερη (20,3%) βεβαιότητα, πως η αντικατάσταση Αλογοσκούφη παρότι δεν έρχεται κάποιο νέο πρόσωπο στη Νίκης, σηματοδοτεί  κ α ι  αλλαγή της οικονομικής πολιτικής".
 
Το ενδιαφέρον στη δημοσκόπηση της MRB είναι πως νέα οικονομική πολιτική βλέπουν έξι στους δέκα ψηφοφόρους της Ν.Δ., αλλά και ένας στους τρεις (!) από το ΠΑΣΟΚ ή από τους αναποφάσιστους.

Λίγες, κατά την κοινή εκτίμηση, οι κινήσεις που μπορεί να κάνει το νέο οικονομικό επιτελείο, πράγματι. Όμως πάλι στον "Τύπο της Κυριακής" γίνεται λόγος για "τον τσάρο που έγινε μουζίκος" (του Μανώλη Κοττάκη), "τη γλυκιά εκδίκηση του Σουφλιά" και τη ρεβάνς του Σαρακατσάνου από τον τέως ΥΠΕΘΟ.

Η "Ελευθεροτυπία" εκτιμά πως ο ορισμός Γ. Παπαθανασίου συνιστά νίκη Σουφλιά, και επικράτηση του "μπλοκ των εργολάβων" έναντι του "μπλοκ των τραπεζιτών", που κατά την εφημερίδα εξέφραζε ο Γ. Αλογοσκούφης.

Όπως και να έχει η κατάσταση η Έλενα Λάσκαρη καταγράφει κάποιες πρώτες σκέψεις-κινήσεις, που θα μπορούσαν να γίνουν, για να αμβλύνουν τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

Η κατάργηση, με εύσχημη μετάθεση για τη χρήση του... 2010, του αφορολόγητου, η παράταση των προθεσμιών, η κατάργηση του... κεφαλικού φόρου (το είδαμε κι αυτό) είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς είναι πάγια και αυτονόητα αιτήματα των ίδιων των επαγγελματιών.

Οι πρώτες ενέργειες για την αλλαγή διοίκησης και προσώπων στην ομάδα του "παλιού ΣΔΟΕ" προοιωνίζονται αλλαγές και σε οργανισμούς του ευρύτερου Δημόσιου τομεά. Ορισμένοι κάνουν λόγο για σαρωτικές αλλαγές, ενδεχομένως και σε επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ ή ο ΟΤΕ. Η ουσία είναι ότι το πάνω χέρι σε αυτή τη φάση το έχει η κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο σκέψεων για αλλαγές προσώπων μέχρι διατάξεις και νομοθετήματα, καλό θα ήταν να συμπεριληφτεί και η ευρύτερα εννοούμενη κεφαλαιαγορά, βεβαίως το χρηματιστήριο και πολλά απ' όσα... ρηξικέλευθα προώθησε η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΘΟ.

Σημείωση: Να υποθέσουμε ότι το επιεικώς υποτιμητικό για τη νοημοσύνη και την τσέπη του μέσου φορολογούμενου άθλιο τηλεοπτικό μήνυμα περί "φορολογικής συνείδησης" θα σταματήσει να διαφημίζεται.

Σύμφωνα με παλαιότερη αναφορά της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" (4/1) το εν λόγω πρόγραμμα είχε κοστίσει  ο κ τ ώ  εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με το ίδιο σχόλιο "η ιδέα δεν ήταν ελληνική, αλλά αντιγραφή παλιότερης διαφήμισης που είχε "τρέξει" στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας". Και μπορεί να μην είναι του παρόντος, αλλά έχει κάποιο ενδιαφέρον εάν το ΥΠΕΘΟ είχε πληρώσει ως πρωτότυπη τη συλλογιστική, τη σύλληψη και την υλοποίηση της ιδέας, ή όντως ήταν... μεταφορά αμερικανικού προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v