Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 16 2009

Ποντάροντας σε S&P και ΜΜΕ

Υποχωρούν αλλά ΔΕΝ εγκαταλείπουν, μέχρι τώρα, το ενδεχόμενο μιας ανοδικής αντίδρασης οι δείκτες Dow Jones και S&P 500. Ωστόσο, η διαγραμματική εικόνα των περισσότερων βασικών δεικτών παραπέμπει περισσότερο στη λογική της προετοιμασίας μιας επόμενης καθοδικής κίνησης και ελάχιστα σε αυτήν της εξόδου από το κανάλι της ταλαιπωρίας.

Τον δείκτη S&P 500 παρακολουθεί ο Κώστας Βαγιωνής και καταγράφει μερικές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και διαπιστώσεις. Στη δεύτερη ομάδα διαγραμμάτων ο φίλος μελετητής συσχετίζει τη πορεία των αγορών με την προεξόφληση της κίνησης όπως αποτυπώνεται στα ΜΜΕ. Η μακροχρόνια παρατήρηση μας δίνει την ευχέρεια να έχουμε συνολικότερη (διαχρονική) εικόνα όσων συμβαίνουν και του μηχανισμού προεξόφλησής τους.

Εν τω μεταξύ, παρά την πτώση των δεικτών των μετοχών τα τελευταία δύο χρόνια, το ποσοστό των τίτλων που οι αναλυτές συνιστούν στους επενδυτές να πουλήσουν ελάχιστα έχει αλλάξει.

Το σχετικό διάγραμμα που δημοσιοποίησαν οι "New York Times" δείχνει πως το ποσοστό συστάσεων "πώλησης" έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο πέρυσι, παρά την πτώση του S&P 500, ενώ η κατάσταση δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής φέτος. Βέβαια, οι συστάσεις για "διακράτηση" μετοχών είναι περισσότερες από ποτέ - και στη γλώσσα των αναλυτών "διακράτηση" σημαίνει "πουλήστε"…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v