Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 9 2009

Όσκαρ για τον Harry Markopolos!

Ολοταχώς για ταινία πηγαίνει η υπόθεση Χάρι Μαρκόπουλος - Μπερντ Μέιντοφ.

Μετά τη συγκλονιστική κατάθεση του ελληνικής καταγωγής Harry Markopolos σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, την προηγούμενη Τετάρτη, η Kodac Theater (του Los Angeles) φέρεται να θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα ενός σεναρίου, όπου θα εξιστορείται η μεγαλύτερη κομπίνα από το μεγαλύτερο ιδιωτικό επενδυτικό σχήμα του πλανήτη, που είχε στήσει ο Μπερντ Μέιντοφ.

Το κείμενο της κατάθεσης του ελληνικής καταγωγής Χάρι, το ύφος μιας από τις καθαρότερες και πιο θαρραλέες παρεμβάσεις (σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο) και η αξιοπρεπής στάση του ευφυούς αυτού επενδυτικού μυαλού έχουν φέρει τα πάνω-κάτω όχι μόνο στον χρηματιστηριακό - νομικό χώρο αλλά ευρύτερα σε "δεξαμενές σκέψεις" του αμερικανικού κατεστημένου.

Από κοντά τα εξειδικευμένα δίκτυα, με το marketwatch να επικαλείται την προηγούμενη Πέμπτη την ευφυΐα, την επιμονή και το θάρρος του Χάρι για να τον… προτείνει ούτε λίγο ούτε πολύ για τη θέση του προέδρου της SEC ή συμβούλου του Μπαράκ Ομπάμα.

Χαρακτηριστικός ο τίτλος του άρθρου "ένας βασιλιάς μεταξύ… κλόουν" αναφερόμενο στους συμβούλους του Αμερικανού Προέδρου. Είστε ένας "Έλληνας ήρωας" του είπε η Τζάκι Σπιρ, βουλευτής των δημοκρατικών της Καλιφόρνιας.

Αποσπάσματα από το κείμενο της κατάθεσής του, που ανέβηκαν στο ΥouΤube έγιναν όλα 5 ά σ τ ε ρ α, η "Washington Post" του αφιέρωσε άρθρο με τον τίτλο "Ο μεγάλος Έλληνας που είδε την απάτη της απληστίας και την ξεσκέπασε με το όνομά της".

Οικονομικά φύλλα και κανάλια τον παρομοίασαν με αρχαίους Έλληνες μαθηματικούς, γράφτηκαν διάφορα για Θαλήδες, Πυθαγόρες και Αναξίμανδρους (ανέκαθεν… αλλού οι Αμερικανοί) και δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως σε σ υ γ κ ε κ ρ ι μ έ ν α κέντρα αποφάσεων μετά την ομπαμαμάνια αναπτύσσεται μία μαρκοπουλομάνια.

Όμως, πέραν όσων αρέσουν στους Αμερικανούς και στο Χόλιγουντ, ο Χάρι Μαρκόπουλος απέδειξε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι από την "αδέκαστη" SEC και τον ίδιο τον Μπερντ Μέιντοφ μέχρι το δημοσιογραφικό κατεστημένο (στη "Wall Street Journal" και τον δημοσιογράφο Τζον Γουίλκε αναφέρεται) και τους πολιτικούς συνδαιτημόνες τού εβραϊκής καταγωγής μεγαλοεπενδυτή το ίδιο το σύστημα είναι αυτό που συντηρεί την απληστία και διαμορφώνει πολιτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v