Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 17 2009

ΧΑ: Αντιμέτωποι (;) με τα χαμηλά Οκτωβρίου…

Κλείσιμο χαμηλότερα των 1.700 μονάδων -έπειτα από δύο εβδομάδες- έδωσε η αγορά, ο Γενικός Δείκτης.

Επανέρχεται έτσι κατά την εκτίμηση διορατικών παικτών και παραγόντων της αγοράς το ενδεχόμενο μίας ακόμη υποχώρησης προς την καθοριστική περιοχή στήριξης των 1.600 μονάδων. Ενδεχόμενο που θα λέγαμε ότι είναι σχεδόν… νομοτελειακό στην περίπτωση που κινδυνέψουν οι στηρίξεις των Dow Jones και S&P 500. Κυρίως η ευρύτερη ζώνη των 7.500 μονάδων, που κατά την ομάδα της eZMarket αποτελεί την έσχατη γραμμή άμυνας.

Να δούμε όμως με την τεχνική στήριξη και αρωγή της ομάδας ορισμένες λεπτομέρειες, ενδιαφέρουσες κατά την εκτίμησή μας, που αφορούν στο καλάθι του FT 20.

Σύμφωνα με αυτήν, οι παρατηρήσεις που ακολουθούν έχουν στόχο να δείξουν ότι η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη (μια πλάγια κίνηση στην ευρύτερη περιοχή της σημαντικότατης στήριξής του στις 1.620 μονάδες) είναι αποτέλεσμα δύο αντίθετων τάσεων.

Για να αναδείξουμε τις τάσεις αυτές χρησιμοποιούμε τρία διαγράμματα.

Στο πρώτο παρουσιάζεται η πορεία του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE-20 και του κλαδικού δείκτη των τραπεζών, από τις αρχές του Οκτωβρίου 2008 έως σήμερα.

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, ο δείκτης των τραπεζών έχει υποχωρήσει πολύ περισσότερο.

Η μεγαλύτερη υποχώρησή του ξεκίνησε στις αρχές Νοέμβρη, αμέσως μετά την ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά του Οκτωβρίου.

Το πλέον εντυπωσιακό όμως είναι το ακόλουθο διάγραμμα. Παρά τα νέα χαμηλά για τον τραπεζικό δείκτη και την παραμονή του δείκτη FTSE-20 στα χαμηλά του Οκτωβρίου, αρκετές μετοχές έχουν εκτελέσει αξιόλογη ανοδική κίνηση (μικρό bear market rally) που σε αρκετές περιπτώσεις έχει προσφέρει σημαντικά κέρδη και έχει δημιουργήσει το συναίσθημα ότι έχουμε δει το χαμηλότερο σημείο του ευρύτερου σχηματισμού πυθμένα.

Στο διάγραμμα παρουσιάζεται η πορεία των μετοχών των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ και εκείνη του δείκτη FTSE-20 στο διάστημα που αναφέρθηκε παραπάνω.

Δεν μπορούμε βέβαια στο διάγραμμα αυτό να μη διακρίνουμε την "κόπωση" που είναι φανερή στη συμπεριφορά των μετοχών αυτών, σημαντική ένδειξη ότι η ανοδική τους αντίδραση μένει από "καύσιμα" (ΔΕΝ υπάρχει είσοδος νέων κεφαλαίων).

Οι αποδόσεις των μετοχών αυτών, από τις 24 Οκτωβρίου όπου η ελληνική αγορά βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο για το 2008 έως σήμερα, παρουσιάζονται στο διάγραμμα απόδοσης.

Κέρδη από 10% έως 44% για τις μετοχές σε αντίθεση με τις απώλειες κατά 5% για τον δείκτη FTSE-20.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και άλλες σημαντικές μετοχές (με εξαίρεση εκείνη του Μυτιληναίου), όπως φαίνεται στο διάγραμμα αποδόσεων.

Είναι λοιπόν φανερή η "αδυναμία" και η έντονη καθοδική προδιάθεση που παρουσιάζουν οι μετοχές των τραπεζών. Των μεγάλων τραπεζών, γιατί, όπως γνωρίζετε, αρκετές από τις μετοχές των υπόλοιπων (μικρών) τραπεζών βρίσκονται κοντά ή κάτω από τα ιστορικά χαμηλά τους, κατάσταση που χαρακτηρίζεται ανησυχητική για την ομαλή συνέχεια της πορείας τους.

ΣΗΜ.: Συνεκτιμούμε τα όσα αναφέρονται στην προσέγγιση του Γιώργου Παπανικολάου για το... τραπεζικό τρίγωνο των… Βερμούδων, τις προειδοποιήσεις της Moody's για τον κλάδο στις χώρες της ανατ. Ευρώπης και για όσους ομίλους έχουν έκθεση σε αυτές τις αγορές. Λαμβάνουμε υπόψη μας και τις δ ύ ο τελευταίες παρεμβάσεις ως προς την τεχνικότητα της αγοράς (του Γ.Δ.) του φίλου zelis677 και του serraios (σε άλλες… μεριές του "Εκηβόλου") και πορευόμεθα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v