Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 18 2009

Στο χείλος της… αβύσσου

Στο χείλος της… αβύσσου βρέθηκε χθες βράδυ ο Dow Jones «κλείνοντας» στις 7.552,6 μονάδες με ενδοσυνεδριακά ελάχιστη τιμή στις 7.551,01 μονάδες. Ίδια και χειρότερη εικόνα για τον S&P 500 χαμηλότερα και των 800 μονάδων. Και στο σημείο αυτό ορισμένοι αιρετικοί αναλυτές περιμένουν να δουν εάν θα τους βγει η εκτίμηση για την τελευταία (ίσως) ανοδική αντίδραση - εκτόνωση των αγορών πριν από το επερχόμενο βούλιαγμά τους προς τις επόμενες μακροστηρίξεις. Ή ταν ή επί τας η σημερινή συνεδρίαση για Wall, ευρωπαϊκές αγορές και Χ.Α.

Στο Χ.Α. σχεδόν τα πάντα εξαρτώνται από το ενδεχόμενο αντίδρασης των Dow και S&P 500, με τα συμβόλαια να παραπέμπουν σε περαιτέρω σημαντική διόρθωση πριν από τη λήξη της πρώτης σειράς παραγώγων προϊόντων (στις 20/3).

Η συγκυρία είναι σε βάρος ενός ενδεχομένου αντίδρασης -ξεκάθαρα τεχνικής και μόνο-, η τεχνική ανάλυση όμως εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτό ένα… παράθυρο. Και σε αυτές τις λίγες πιθανότητες όποιος θέλει ποντάρει.

Κλειδί, για διάφορους λόγους, το κλείσιμο του DJIA σήμερα το βράδυ και για το Χ.Α. οι αντοχές της Εθνικής γύρω από τα 11 - 11,4 ευρώ. Ο Γ.Δ. ούτως ή άλλως ξεκινά με μειονέκτημα, καθώς στην προηγούμενη διόρθωσή του προς τις 1.600 μονάδες (21/1) είχε δώσει ενδοσυνεδριακά αντίδραση προς τις 1.702 μονάδες (απόδοση 3%) πετυχαίνοντας την απόλυτη ανατροπή. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και στη Wall.

Χθες όμως οι δύο αγορές ήταν εξαιρετικά αδύναμες. Επίσης, όσον αφορά στην Εθνική χθες πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές (σε αξία και απόλυτο αριθμό τεμαχίων) περισσότερες και από τη συνεδρίαση της 15ης/1 οπότε η τιμή της είχε διαμορφωθεί και πάλι προς τα 11,4 ευρώ. Από τεχνικής πλευράς πολλά παίζονται σήμερα το βράδυ στη Wall και ενδεχομένως για Χ.Α. και Εθνική στην αυριανή συνεδρίαση.

ΣΗΜ. Όμως σε αυτή τη φάση της κρίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η παρατεταμένη διόρθωση των τραπεζικών μετοχών (δηλαδή της αποτίμησης των ομίλων), η υποχώρηση της τρέχουσας τιμής χαμηλότερα της ονομαστικής όπως και του κλίματος, που… φτιάχνεται για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης. Όπως επίσης το ενδεχόμενο συμμετοχής σε δεύτερη φάση των βασικών μετόχων σε ΑΜΚ από τιμές κυριολεκτικά ευτελείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v