Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 19 2009

Στην... κρίση των ΗΠΑ η ευρωπαϊκή οικονομία

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, κάποιοι μελετητές των αγορών και τεχνικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως οι Αμερικανοί πετυχαίνουν τον πρώτο στόχο τους που ήταν η εξαγωγή και ο κατά το δυνατόν επιμερισμός της κρίσης σε τρίτες αγορές.

Ξεκινώντας από την ευρωπαϊκή, όπου πετυχαίνουν την οπισθοδρόμηση της ρωσικής οικονομίας, διαλύουν τη ζώνη της ανατολικής Ευρώπης και φτάνουν μέχρι την Ιαπωνία. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως με αφορμή (;) και την κυβερνητική αλλαγή στις ΗΠΑ επιχειρείται η γενναιότερη και ευρύτερη αναδιανομή δυνάμεων και κεφαλαίων, ξεκινώντας από την καρδιά του συστήματός τους εκτεινόμενη μέχρι τις παρυφές της ισπανόφωνης (Λατινικής) Αμερικής.

Εάν έχουν έτσι ή αλλιώς ή κάπως έτσι τα πράγματα θα φανεί στη συνέχεια.

Όμως, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημασία που αποδίδεται στις συνέπειες της κρίσης στη ζώνη της ανατολικής Ευρώπης, όπου έχουν εκτεθεί περίπου 3 τρισ. ευρώ (!) σχεδόν αποκλειστικά από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και συμφέροντα.

Τα δάνεια και γενικότερα το κόστος της κρίσης θα είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι στην Αμερική, όχι μόνο σε μέγεθος αλλά και ως ποσοστό του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, που πρακτικά σημαίνει ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί από την Ε.Ε. μόνη της. Και αυτό είναι το χειρότερο, καθώς στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει ενιαία ηγεσία, δεν υφίσταται κοινή πολιτική -ειδικά στα γεωπολιτικά- και κορυφή που θα μπορούσε να δράσει ρηξικέλευθα και δραστικά.

"Βαρίδι" της Ε.Ε. και της ευρωπαϊκής συνοχής η ζώνη της Ανατολής (συμπεριλαμβανόμενης της Ρωσίας) αλλά κυρίως του... μαλακού υπογάστριου όπως είναι οι αμερικανίζουσες Πολωνία, Ουγγαρία, Ουκρανία και για τα καθ' ημάς οι αγορές της Βαλκανικής (λόγω μεγέθους κυρίως η Ρουμανία).

Θα δείξει και θα φανεί κατά πόσον στο... φέουδο των Βρυξελλών έχουν συνειδητοποιήσει όλες τις πτυχές και την πολυπλοκότητα της κρίσης και του εν δυνάμει απορρυθμιστικού χαρακτήρα των ανατολικών οικονομιών.

ΣΗΜ.: Λάβροι κατά τραπεζών ο "Χασοσκόπος" και ο "Σωληνάκιας" και σωστές -κατά την εκτίμησή μας- οι επισημάνσεις του Αλέξανδρου. Θέλει δουλειά πολλή ακόμη και προσοχή στα 5 ευρώ της Alpha Bank και στα 10,6 - 11,24 ευρώ της Εθνικής. Για Eurobank και Πειραιώς (ειδικά για την πρώτη) είναι γνωστή η εκτίμησή μας - ας μην επανερχόμεθα.

Στη σημερινή αναφορά περιλαμβάνονται και δύο διαγραμματικές απεικονίσεις (από την ομάδα του Επίκουρου) που αφορούν σε σχετικά πρόσφατα στοιχεία για τη "Μόχλευση Ιδίων Κεφαλαίων" και το εξωπραγματικό ύψος ανοιχτών συμβολαίων σε σχέση με το αμερικανικό ΑΕΠ. Στοιχεία ενδεικτικά του... θράσους και της απίστευτης... ασέβειας που είχε στηθεί από ένα μέρος του ίδιου του συστήματος με την ανοχή των θεσμών και της κυβέρνησής τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v