Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 27 2009

Εμπορική: Στοίχημα που μπορεί να... "πάει ταμείο"

Έδωσαν τελικά το "πράσινο φως" οι Γάλλοι για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 850 εκατ. ευρώ σε αναλογία 7ν/ 6π μετοχών.

Είχε προηγηθεί (δύο μέρες νωρίτερα) η επισημοποίηση της διάστασης απόψεων μεταξύ του Αντώνη Κροντηρά (μέχρι τότε διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου) και των μεγαλομετόχων Credit Agricole (ελέγχει το 72,5% που αποτιμάται στα 386,1 εκατ. ευρώ/ - τιμές 25/2) σχετικά με τη μελλοντική αναπτυξιακή στρατηγική της πάλαι ποτέ κραταιάς Εμπορικής.

Σημειωτέον πως μόλις στις 11/2 η διοίκηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναβαθμίσει (όπως αναφερόταν) τον πολύπειρο παράγοντα στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της Εμπορικής. Την ίδια περίοδο ο όμιλος εμφανίζει ζημίες 491,8 εκατ. ευρώ λόγω αυξημένων προβλέψεων για απομειώσεις (474 εκατ. ευρώ), ενώ η τράπεζα έχει καταγράψει κέρδη 73,4 εκατ. ευρώ.

Χθες η μετοχή αντέδρασε κατά 5% στα 4,22 ευρώ με συναλλαγές 26.712 μετοχών. Πριν από λίγο στο… ταμπλό έγραφε 4,26 ευρώ με κόντρα 0,95% στον Γ.Δ., που υποχωρούσε κατά 2,04% χαμηλότερα. Με συναλλαγές ΟΜΩΣ 389 μετοχών. Παρ' όλα αυτά, στη μετοχή είναι εμφανής η προσπάθεια να μαζευτούν κομμάτια, τουλάχιστον όπως μπαίνουν οι εντολές από τις 25/2.
 
Ανατρέχοντας στον Χαμαιλέοντα (26/2) και στην αναφορά του ("Τράπεζες: Οι προνομιούχες, οι κοινές και οι ΑΜΚ") σημειώνουμε πως "όσο οι τρέχουσες μετοχές κάποιων τραπεζών βρίσκονται κάτω από την ονομαστική τους αξία είναι εύλογο όποια αύξηση και να γίνει (με… μετρητά εννοούμε τώρα, όχι δωρεάν) να γίνει με premium σε σχέση με την τρέχουσα τιμή για να είναι τουλάχιστον... στο άρτιο".

Η ονομαστική αξία της Εμπορικής διαμορφώνεται στα 5,5 ευρώ, δηλαδή περίπου 22% - 23% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή (των 4,28 ευρώ στις 26/2).

Για να δούμε αυτό το… στοιχηματάκι που παίζεται στην αγορά. Μπορεί να δώσει κουπόνι;

Με επιφύλαξη βέβαια, αλλά καλύτερα να ποντάρεις σε τέτοιες διαφορές, παρά σε πρόκριση του... Θρύλου σε ευρωπαϊκό κύπελλο. Μικρότερο το ρίσκο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v