Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 22 2009

Μεγαλομέτοχοι των... εαυτών τους οι τράπεζες

Μεγαλομέτοχοι στον… εαυτό τους φαίνεται πως πρόλαβαν να γίνουν αρκετές ελληνικές τράπεζες, πριν η κυβέρνηση αποφασίσει να "κόψει μαχαίρι" τα δαπανηρά προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Με βάση τα τελευταία επίσημα μετοχολόγια (www.ase.gr), ενδεικτική είναι η περίπτωση της Πειραιώς. Μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό που ξεπερνά το 5% -συγκεκριμένα διαμορφώνεται στο 5,04%, για την ακρίβεια- είναι ο ίδιος ο τραπεζικός όμιλος που επαναγόρασε σταδιακά 16,6 εκατ. μετοχές.

Υποθέτουμε πως οι αγορές έγιναν στις τιμές των επίσημων ανακοινώσεων της τράπεζας, οπότε το κόστος αυτής της κίνησης θα πρέπει να εκτιμάται στα 270 εκατομμύρια ευρώ. Τρέχουσα αποτίμηση αυτής της θέσης κάτι λιγότερο από 70 εκατομμύρια ευρώ σε τωρινές τιμές.

Κοντά στο 5% φτάνει και το ποσοστό συμμετοχής της ίδιας της Eurobank στο Μ.Κ. της τράπεζας. Σύμφωνα με τις επίσημες τιμές αγοράς θα πρέπει να έχουν δαπανηθεί πάνω από 400 εκατ. ευρώ (συνολικά σε προγράμματα επαναγοράς).

Η Εθνική, από την πλευρά της, έχει κάνει γνωστό πως μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου είχε επανακτήσει το 1,3% του μετοχικού κεφαλαίου της, περίπου όσο ελέγχει και η Alpha Bank. Και εδώ τα κόστη -τηρουμένων των αναλογιών- δεν μπορεί να θεωρηθούν ευκαταφρόνητα.

Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια μπορεί να μην είναι τραπεζικός όμιλος, έχει μεγαλομετόχους και τράπεζες, έχουν όμως φτάσει στο 7,26% των μετοχών τους. Καλό κι αυτό…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v