Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 10 2009

Κοσκινίζοντας το ταμπλό...

Καλή αφορμή μας δίνει ο Ramon Feiza με την αναφορά του στα… κρατικόχαρτα ώστε να επαναφέρουμε παλαιότερη εκτίμησή μας για μετοχές και εταιρίες του ιδιωτικού τομέα. Εισηγμένες που απ' ό,τι φαίνεται τις τελευταίες 2 - 3 εβδομάδες (ορισμένες και σε διάστημα 30 ημερών) δίνουν σημάδια αφύπνισης.

Μετρημένες, θα πείτε, οι περιπτώσεις, αλλά σε καιρούς χαλεπούς, όπου κάποιοι επιμένουν να "χτίζουν" θέσεις σε ορίζοντα 4, 6 ή και 10 - 12 μηνών, η διάθεση αυτή μπορεί να έχει τη σημασία της.

Από τον FTSE-20, αν και οι τιμές και οι χρηματιστηριακές αξίες μπορεί να δελεάζουν λίγους μ α κ ρ ο π ρ ό θ ε σ μ ο υ ς, η διάθεση παραμένει αρνητική.

Λίγες τοποθετήσεις σημειώνονται τις τελευταίες συνεδριάσεις στα Ελληνικά Πετρέλαια και στη Motor Oil -περισσότερο στην πρώτη- καθώς φαίνεται πως μέσω της μετοχής επιχειρείται αντιστάθμιση κινδύνου στον δείκτη.

Ο ΟΠΑΠ είναι από μόνος του ένα στοίχημα, το οποία κατά την εκτίμησή μας θα πρέπει να πείσει πως δεν θα πιάσει τα χαμηλά Οκτωβρίου του '08 κοντά στα 16,5 - 16,9 ευρώ. Στην περίπτωση που δοθεί πειστική αντίδραση, τότε η μετοχή του οργανισμού θα μπορέσει να επαναπροσεγγίσει τα τελευταία υψηλά.

Στον Μυτιληναίο είναι εμφανής η προσπάθεια να απορροφηθεί η προσφορά από τα 3,2 ευρώ και να δημιουργηθεί τάση, ωστόσο η μετοχή ταλαιπωρείται για 18 συνεχόμενες συνεδριάσεις χαμηλότερα των 4 ευρώ. Και αυτό από τεχνικής πλευράς είναι ένα πρόβλημα.

Πάντως, σε διάστημα 7 ημερών η τιμή έχει αντιδράσει κατά 8,2% από τα χαμηλά των 3,2 - 3,22 ευρώ στις 3 - 4 Μαρτίου. Μαζί με τον Μυτιληναίο παρακολουθούμε και τον Φουρλή, αφού τον Μάρτιο του 2003 ήταν οι δύο μετοχές-σηματωροί της αντίδρασης από τα χαμηλά της αγοράς. Βέβαια, σε αυτή τη χρονική στιγμή ο Φουρλής έχει καλύτερη τεχνική απεικόνιση και αποδίδει 11,8% σε διάστημα 30 ημερών, ενώ κρατά μέρος της αντίδρασης από τα χαμηλά των 5,58 ευρώ προ τριμήνου.

Ανάλογη, ίσως και καλύτερη, μοιάζει η πορεία της ΓΕΚ-Τέρνα όπου φαίνεται πως υπάρχουν ισχυροί αγοραστές εδώ και τρεις μήνες. Η μετοχή ξεκόλλησε από τα χαμηλά των 2,7 - 2,8 ευρώ, κατορθώνοντας στις τελευταίες συνεδριάσεις να κάνει υψηλές συναλλαγές στα 3,3 - 3,4 ευρώ. Ειδικά χθες πραγματοποιήθηκε μεγάλο μέρος του τζίρου λίγο πριν από το κλείσιμο αλλά και μετά, με κάποιες εντολές να φτάνουν μέχρι τα 3,52 ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα, αντίδραση δίνει και ο Κλουκίνας - Λάππας, μετά το ξεφόρτωμα των ξένων και την αποτίμηση της εταιρίας στα 31,9 εκατ. ευρώ (πόση, άραγε, να είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου στην οδό Ερμού;).

Σε κύκλο 7 ημερών αντίδραση δίνουν και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (από τα 4,12 ευρώ με 4,9%), θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, η Profile (από το 0,77 ευρώ), η Centric (από το 1,24 ευρώ) και ακόμη ορισμένες μετοχές. Υπό προϋποθέσεις, η βραχυμεσοπρόθεσμη προσέγγιση μπορεί να κρύβει ευκαιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v