Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 5 2009

Wall Street, DAX και το… ασθμαίνον χρηματιστήριο

Από τα χαμηλά 12ετίας αντέδρασαν χθες βράδυ ο Dow Jones και ο S&P 500, δίνοντας ελπίδες σε όσους παρακολουθούν τεχνικά τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου και ποντάρουν εδώ και καιρό στο ενδεχόμενο δημιουργίας "πολύ σημαντικών πυθμένων".

Η σχεδόν εμμονική τους παρακολούθηση της Wall εύλογη, καθώς η τάση για όλες τις αγορές "παίζεται" και διακυβεύεται στη Νέα Υόρκη. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις όσων εδώ και βδομάδες ποντάρουν σε αυτό το ενδεχόμενο, θα ακολουθήσουν και οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ αδιάφορη δεν μπορεί να μείνει για πολύ ούτε η ελληνική.

Παρά τα γνωστά εγγενή προβλήματα, τις ανησυχίες και τον υψηλό συντελεστή πολιτικού ρίσκου που δίνουν πλέον ανοιχτά οι ξένοι οίκοι στη χώρα μας.

Ο Dow αντέδρασε 2,23% για να κλείσει στις 6.876 μονάδες, ο δε S&P 500 με 2,38% διαμορφώθηκε στις 713 μονάδες. Ειδικά για τον δεύτερο δείκτη, που από πολλούς θεωρείται αντιπροσωπευτικότερος του πρώτου, ο Κωνσταντίνος Βαγιονής είχε μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση (στην αναφορά της Τρίτης 3/3) η οποία τουλάχιστον διαγραμματικά αφήνει… χαραμάδες ελπίδας.

Κάποιοι αναλυτές εκτιμούσαν (και μέχρι τώρα δικαιώνονται) πως η υποχώρηση του DJIA προς τη ζώνη των 6.500 μονάδων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός "πολύ σημαντικού πυθμένα" από όπου ο δείκτης (κατ' επέκταση και ο S&P 500) θα ξεκινήσει μια σημαντική ανοδική αντίδραση, η οποία πιστεύεται πως θα τον οδηγήσει α ρ κ ε τ ά ψηλότερα.

Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, ο ε λ ά χ ι σ τ ο ς στόχος αυτής της ανοδικής κίνησης βρίσκεται στην περιοχή των 7.250 μονάδων, δηλαδή 5% - 6% ψηλότερα από το κλείσιμο της 4ης Μαρτίου.

Από την περιοχή αυτή θεωρείται ότι θα υπάρξει επόμενη καθοδική κίνηση, ενδεχομένως προς νέα τοπικά χαμηλά που θα βάλει τ έ ρ μ α στον διορθωτικό κύκλο, ο οποίος ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2007.

Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν πως ό λ α αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, το πολύ μέχρι τις 5 Απριλίου.

Εάν επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένοι φίλοι και διορατικοί παίκτες, το πιθανότερο είναι πως ένα μέρος αυτής της τάσης θα διαχυθεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανόμενου του Χ.Α.

Και από αυτή την άποψη θα αποδώσουμε για πολλοστή φορά μεγαλύτερη προσοχή και σημασία στις κινήσεις διορατικών ισχυρών ιδιωτικών επενδυτικών κύκλων, που τις τελευταίες δύο εβδομάδες ενισχύουν μ ε θ ο δ ι κ ά (προφανώς χωρίς να βιάζονται από τη στιγμή που βρίσκουν και τις τιμές που θέλουν) σε συγκεκριμένες μετοχές εταιριών κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Οι αυξημένες συναλλαγές, η απόδοση κυρίως όμως η τεχνική διαγραμματική απεικόνιση μας δείχνουν τις "παιζόμενες" μετοχές και τις επιλογές ανθρώπων που συνήθως έχουν την καλύτερη δυνατή ενημέρωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v