Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 27 2009

Η ΕΥΑΘ και η... δίψα των στρατηγικών

 Άνοιξε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων το θέμα του στρατηγικού επενδυτή για την ΕΥΑΘ.

Και χθες, πρώτη συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση παρακολουθήσαμε… ομορφιές στο «ταμπλό» με τη μετοχή της Επιχείρησης να ενισχύεται κατά 8,5% στα 5 ευρώ (ενδοσυνεδριακό στα 5,10 ευρώ) με αυξημένες συναλλαγές 221.067 τεμαχίων (αξίας 1,1 εκατ. ευρώ).

Καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές πηγές υποστηρίζουν πως μεγάλο μέρος του τζίρου κατέληξε σε χαρτοφυλάκια συμφερόντων της Suez/GdF, αν και συγκεκριμένες ΑΧΕ που γνωρίζουμε ότι ενεργούν για λογαριασμό των Γάλλων ΔΕΝ επιβεβαίωναν την πληροφορία.

Όμως, συγκριτικά υψηλός τζίρος πραγματοποιήθηκε και στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις και συγκεκριμένα 77.950 τμχ. (24/3) με άνοδο 3,1% της τιμής και 71.615 τμχ. (23/3) με 2,1% για τη μετοχή.

Να υποθέσουμε ότι κάποιοι γνώριζαν εκ των προτέρων; Δεν το νομίζουμε. Πως απλώς κάποιοι πόνταραν - έχοντας προεξοφλήσει αυτήν την ενέργεια της κυβέρνησης; Πολύ πιθανό, και μέσα στο παιχνίδι είναι.

Όμως, πρακτικά εγείρεται πλέον ένα πιο ουσιώδες θέμα, που αφορά στην υφιστάμενη συμμετοχή του γαλλικού ομίλου (με 5,04%), ο οποίος κατ' επανάληψη στο παρελθόν έχει εκδηλώσει  ε π ί σ η μ α  και  ά μ ε σ α  το ενδιαφέρον του για στενότερη συνεργασία με την ΕΥΑΘ, με την οποία άλλωστε διατηρεί «χαμηλού βαθμού επιχειρηματική σχέση» (όπως χαρακτηριστικά μας είπε μέλος του Δ.Σ. της εισηγμένης).

Το euro2day έχει ασχοληθεί πλειστάκις με την Επιχείρηση και τις βλέψεις της Suez, ενώ αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά πως η συνολική μετοχική θέση των Γάλλων ΔΕΝ περιορίζεται στο εμφανές 5,04%.

Έχουν ακουστεί πολλά και φημολογούνται περισσότερα ακόμη και για μερίδιο της τάξης του 15% - 18%, χωρίς  ο υ δ έ π ο τ ε  να έχει υπάρξει είτε επίσημη θέση της διοίκησης της εισηγμένης είτε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Όμως, μέχρι τώρα ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Ωστόσο, από τη στιγμή που οι κρατούντες ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή θα πρέπει  τ ο υ λ ά χ ι σ τ ο ν  η ενημέρωση του επενδυτικού κοινού να γίνει πιο ουσιαστική και η στάση των εποπτικών αρχών πιο ουσιώδης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v