Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 30 2009

Πριν αλέκτορα φωνήσαι...

Πριν αλέκτορα φωνήσαι ο τέως υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης απαρνήθηκε την πολιτική του και ζήτησε να χρηματοδοτηθούν οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια και στις αγορές της ευρύτερης περιοχής.

Αν πραγματικά το εννοούσε αυτό και απλώς δεν ομιλεί εκ του ασφαλούς (και εκ των υστέρων), γιατί το πακέτο των 28 δισ. ευρώ είχε σπεύσει να το χαρακτηρίσει "σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών", τότε υπάρχει ένα θέμα. Πόσο μάλλον που η αγορά συνεχίζει να… φωνάζει και οι συνέπειες της κρίσης πολλαπλασιάζονται. Ήδη, όπως σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος, "σπάνε οι αδύναμοι κρίκοι σε ακίνητα - αυτοκίνητα", ενώ η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στο εμπόριο, στον τουριστικό (ξενοδοχειακό) κλάδο, στη μεταποίηση και σε καταναλωτές και φορολογουμένους.

Όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του τέως υπουργού Οικονομίας, εγείρεται ένα θέμα, καθώς οι τράπεζες ασφαλώς και πρέπει να στηρίξουν τα υποκαταστήματά τους στο εξωτερικό, αλλά με χρηματοδότηση από άλλες πηγές. Η ουσία είναι πως ακόμη και τώρα η υπόθεση του περίφημου πακέτου των 28 δισ. ευρώ είναι εκκρεμής.

Ο Γ. Αλογοσκούφης μιλώντας πλέον ως καθηγητής εμφανίζεται να έχει εκ διαμέτρου αντίθετη θέση με την πρότερη του πολιτικού και να έρχεται σε αντιδιαστολή με τον τότε συνεργάτη του και νυν υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου. Ο τελευταίος σημειώνει ξεκάθαρα πως τα 28 δισ. ευρώ αφορούν στην ενίσχυση της ρευστότητας της εθνικής οικονομίας και εκεί θα πρέπει να διατεθούν. Από την άλλη, οι τράπεζες έχουν λάβει μέχρι τώρα τα 9 (από τα 28 δισ. ευρώ) αφού αποτελεί κοινό μυστικό πως οι όροι διάθεσης δεν είναι απόλυτα αρεστοί στους ομίλους που συμμετέχουν στο "πακέτο".

Και ενώ συνεχίζεται η διελκυστίνδα, οι τράπεζες δεν βιάζονται αφού από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα βγάζουν ένα πεντακάθαρο 3% εξαργυρώνοντάς το στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μύλος δηλαδή και σε αυτό, με αρκετές τράπεζες μάλλον απρόθυμες να πάρουν περισσότερα κεφάλαια από το "πακέτο", ενώ οι χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δίνονται με το σταγονόμετρο.

Παλιότερα οι… γιαγιάδες μας θα έλεγαν θυμόσοφα πως "ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v