Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 31 2009

Ρυθμιστής των αγορών η Wall Street

Βιαιότητα χαρακτήρισε και τη χθεσινή συνεδρίαση στην Wall, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να υποχωρούν προς τις 7.522 (- 3,27%) και 787,5(-3,48%) μονάδες αντίστοιχα. Σημειωτέον, πως ενδοσυνεδριακά για τους δύο δείκτες τοπικά ελάχιστα σημειώθηκαν στις 7.437 και 779,8 μονάδες αντίστοιχα.

Δεδομένου ότι η πλειονότητα των αναλυτών, παικτών, ισχυρών ιδιωτών επενδυτών εξακολουθεί να συσχετίζει τις κινήσεις με αυτήν της Wall θεωρούμε πως έχει ενδιαφέρον η προσεκτικότερη παρακολούθηση της αμερικανικής αγοράς.

Η ενδοσυνεδριακή του κίνηση και η πιθανότερη περιοχή τερματισμού της διόρθωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Πολύ σημαντική όμως είναι η βραχυχρόνια ενδοσυνεδριακή συμπεριφορά των ‘financials’ δηλαδή επενδυτικές τράπεζες και άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί. Προσέξτε στο διάγραμμα, που ακολουθεί την …προδιάθεση του σχετικού δείκτη σαν να προετοιμάζει τη συνέχεια της ανοδικής κίνησης, παραμένοντας πάνω από το χάσμα της 23-3 και δημιουργώντας (με την πλάγια κίνηση του) ένα σχηματισμό πυθμένα.

Η εστίαση στη συμπεριφορά τους πρέπει να είναι συνεχής.

Συνεκτιμάμε επίσης πως μέχρι τώρα ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν(ή επιχειρείται να φανεί έτσι) θετικά τη λύση που προτείνει ο Tim Geithner και αυτό συνηγορεί στην συνέχεια της ανοδικής κίνησης. Αυτό παρά τις τεκμηριωμένες ενστάσεις και αντίθετες απόψεις των Κρούγκμαν και Στίγκλιτζ πως γίνεται μία…τρύπα στο νερό.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των ιδιωτών δεν αποτελεί καινοτομία στα σχέδια που έχουν εκπονηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι με το νέο σχέδιο το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι επενδυτικοί οργανισμοί είναι πολύ μικρό, ενώ τα δυνητικά οφέλη τεράστια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v