Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 24 2009

Θα μας… ξεγελάσει η αγορά μετοχών;

Μεγάλη… κουβέντα έχει ανοίξει -μεταξύ χρηματιστηριακών κύκλων, αναλυτών και κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών- η εν εξελίξει πορεία του Χ.Α. και των βασικών δεικτών και μετοχών.

Μάλιστα το… ραλάκι των μικρομεσαίων και περιφερειακών τίτλων οδηγεί αρκετούς ακόμη και σήμερα (24/4) στην προεξόφληση της αμέσως επόμενης κίνησης της αγοράς.

Θεωρούν πως ο πρώτος κύκλος ανόδου των "μεγάλων" ολοκληρώθηκε, μετοχές-σηματωροί του FTSE-20 συντηρούνται εντός του εύρους των 1.880 - 1.950 μονάδων αφήνοντας εδώ και 2 - 3 μέρες ελεύθερο χώρο στα μεσαία - μικρά, με πλήθος χαρακτηριστικά να παραπέμπει σε τερματισμό της κίνησης που ξεκίνησε από τα χαμηλά του Μαρτίου.

Με το γνώριμο παραδοσιακό ξέσπασμα της καλούμενης περιφέρειας. Πράγματι, οι περισσότεροι σχηματισμοί είναι "διπλών και τριπλών κορυφών και διανομής στα μεγάλα", όπως σημειώνουν έμπειροι αναλυτές.

Μένει να φανεί εάν ο FTSE-20 στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις "δοκιμάσει" και πάλι τη στήριξη των 950 μονάδων, δίνοντάς μας μάλλον επαρκές σήμα για την αναμενόμενη διόρθωση.

Ένδειξη που θεωρείται ότι θα είναι ισχυρότερη στην περίπτωση της καθοδικής διάσπασης με αυξημένες συναλλαγές ανάλογες αυτών που σημειώθηκαν στη συνεδρίαση στις 21/4, αλλά θα δείξει...

Σε… μέτρα Γενικού Δείκτη, παίκτες σημειώνουν πως μετά την προσπάθεια εισόδου στην περιοχή των 1.950 - 2.100 μονάδων, που αποτελούσε τον πιθανότερο στόχο τερματισμού του ανοδικού κύκλου ο οποίος ξεκίνησε στις 9/3 κλείνει μία σημαντική περίοδος αντίδρασης δεικτών και μετοχών.

Ωστόσο -και αυτό είναι που έχει ενδιαφέρον- υπάρχει μερίδα ανθρώπων της αγοράς που θεωρεί πολύ πιθανή την εκδήλωση άμεσα μιας δεύτερης προσπάθειας επανεισόδου στην κομβική περιοχή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα την αγορά ψηλότερα (προς τις 2.100 μονάδες), χωρίς να μεσολαβήσει διόρθωση (υποχώρηση που λογικά θα ακολουθήσει στη συνέχεια).

Γι' αυτό παρακολουθούν τη "διανομή" μετοχών που γίνεται τις τελευταίες 2 - 4 συνεδριάσεις σε τραπεζικούς τίτλους (κυρίως σε Εθνική - Alpha Bank) μετοχές του FTSE-20 που είχαν υστερήσει (ενδεικτικότερη περίπτωση ο τίτλος της Μυτιληναίος) και ορισμένων ακόμη σηματωρών του συστήματος.

Στην περίπτωση επιβεβαίωσης του δεύτερου σεναρίου, που θα μπορούσε να ισχυροποιηθεί με επαναφορά λόγου χάρη της Εθνικής προς τα 14,98 ευρώ (τελευταίο υψηλό), η ανοδική αντίδραση θα αφορούσε σε λίγους παίκτες, αφήνοντας "εκτός παιδιάς" τους περισσότερους.

Για να δούμε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v