Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 16 2009

Οι πιέσεις της ΕΘΕ για διαχείριση των ταμείων

Πιέζουν οι θεσμικοί (ΕΘΕ) για να αναλάβουν τη διαχείριση των ταμείων -πρακτικά για να βάλουν χέρι στα αποθεματικά τους, δηλαδή στις εισφορές μας και στις κρατήσεις μας- σε μια δύσκολη περίοδο.

Ενδεχομένως, ορθά διατείνονται πως σε αρκετές περιπτώσεις η διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων δεν είναι αποδοτική. Απεναντίας. Και σε πολλές περιπτώσεις είχαμε νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που δημιουργήθηκαν την περίοδο των... ομολόγων.

Όμως ούτε τα έργα ούτε και οι επενδυτικές ημέρες των θεσμικάριων είναι οι... καλύτερες.

Πλην ελάχιστων εξαιρέσεων δύο - τριών διαχρονικά νουνεχών και αποδοτικών διαχειριστών που άλλωστε φαίνεται να απέχουν από τέτοιες προσπάθειες. Εδώ οι ίδιοι στην πλειονότητά τους δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται, να εμφανίσουν καλές αποδόσεις στους πελάτες τους, να σταματήσουν τις συνεχόμενες εκροές κεφαλαίων και να διαδραματίσουν θ ε σ μ ι κ ό ρόλο που τους έδινε η θέση τους την περίοδο... παράδοσης του χρηματιστηρίου στα κάθε λογής σαΐνια ξένους.

Για να μην αναφερθούμε στην αδυναμία ελέγχου των τοξικών θέσεών τους ή ακόμη και στην αδυναμία πραγματικής αποτίμησης των χαρτοφυλακίων τους.

Και μας προκαλεί τουλάχιστον εύλογη απορία η άκριτη συνδρομή και σπουδή που δείχνουν οι κρατούντες και οι εποπτεύοντες τη χρηματαγορά.

Πόσο μάλλον όταν οι ίδιοι (ως μέλη για παράδειγμα του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) έχουν απαλλαγεί ελέω αυτής (και της προηγούμενης κυβέρνησης, για να μην παρεξηγούμεθα) και εξαιτίας των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v