Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 9 2009

Αλουμύλ: Γιώργος κερνάει, Γιώργος πίνει…

Παραφράζοντας την παροιμία, κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως ο βασικός μέτοχος της Αλουμύλ, Γιώργος Μυλωνάς, σε καιρούς χαλεπούς προωθεί την εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων σε βάρος των οικονομικών της εταιρίας του. Και όσων μικροεπενδυτών, βέβαια, έχουν απομείνει στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.

Με προβληματικό ισολογισμό και οικονομικά στοιχεία που θα έπρεπε να καθιστούν σκεφτικό κάθε εχέφρονα επιχειρηματία, ο βασικός μέτοχος κάνει ένα γενναίο δώρο στον εαυτό του αποφασίζοντας τη διανομή μερίσματος.

Η απλή και μόνο παράθεση των στοιχείων προκαλεί εύλογα ερωτήματα αφού τα καθαρά κέρδη υποχωρούν κατά 50,26% (στον όμιλο) στα 4,7 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που εμφανίζονται συνολικές απαιτήσεις και εγγυήσεις 19,7 εκατ. ευρώ σε δύο εταιρίες όπου η εισηγμένη μετέχει με 6,4% και 19%, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη χρηματοδότηση προσωπικών επιχειρήσεων του βασικού μετόχου.

Παρ' όλα αυτά, το Δ.Σ. της "μητρικής εταιρίας" προτείνει στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση διανομή μερίσματος 0,089 ευρώ ανά μετοχή δηλαδή ύψους 1,9 εκατ. ευρώ. Για τη χρήση του 2007 ο επιχειρηματίας, ο οποίος ελέγχει το 47,10 % του Μ.Κ., είχε μοιράσει μεγαλύτερο μέρισμα 0,14 ευρώ ή 3,082 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως 24% ελέγχει η σύζυγός του Ευαγγελία.

Και το ερώτημα που εύλογα δημιουργείται αφορά στο κατά πόσον ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒΕ, ο υπέρμαχος της ελαστικοποίησης της εργασίας, ένας από τους πολλούς επιχειρηματίες που έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα από τα προγράμματα επιδότησης (παραμεθόριων περιοχών) μπορεί να προχωρά σε ακόμη μία κίνηση που αντιβαίνει τουλάχιστον στο κοινό αίσθημα.

Όταν τελευταία, μάλιστα, υποχρέωσε σε… άδεια 120 εργαζομένους στη μονάδα της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v