Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 15 2009

Υφαίνουν την επόμενη… παγίδα

Πυκνώνουν τις τελευταίες ημέρες οι αναφορές, τα σχόλια και οι θέσεις ακόμα και επισήμων μεγαλοπαραγόντων πως η κατάσταση "κάπως βελτιώνεται".

Η αλήθεια είναι πως ο επόμενος ανοδικός κύκλος χρειάζεται προετοιμασία, χρόνο και περιβάλλον ελκυστικό για μεγαλύτερη φουρνιά επενδυτών - παικτών που θα χρηματοδοτήσουν την τάση και κυρίως την ολοκλήρωσή της.

Το πιθανότερο είναι πως απαιτείται χρόνος για να προετοιμαστεί το κλίμα, ώστε να γίνει και πάλι το χρηματιστήριο θέμα στα δελτία των 8 και τα πρωτοσέλιδα.

Μας κάνει εντύπωση που μόλις λίγες ημέρες μετά την προσπάθεια ελαστικοποίησης του τρόπου αποτίμησης των χαρτοφυλακίων των επενδυτικών τραπεζών και χρηματοοικονομικών σχημάτων ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίζεται αισιόδοξος (σχετικό θέμα του euro2day… αισιόδοξοι Ομπάμα και Μπερνάνκε στις 14/4) με τον Μπαράκ Ομπαμα να υποστηρίζει πως "χτίζουν σε βράχο και όχι σε άμμο".

Περίπου την ίδια περίοδο επενδυτικοί οίκοι… διαπιστώνουν βελτίωση του κλίματος και αρχίζουν να συνιστούν μετοχές και δη τραπεζικές (ξένες και ελληνικές δεν έχει σημασία) ακριβώς οι ίδιοι που επιφυλάσσονταν με τις αγορές - αποτιμήσεις 40% - 60% χαμηλότερα (αν είναι δυνατόν!).

Εν πάση περιπτώσει, η ανοδική κίνηση χρειάζεται όπως σημειώνουν και τα παιδιά της eZMarket περισσότερο χρόνο. Χρόνο για να ανακοινωθούν γεγονότα και να προβληθούν καταστάσεις που θα πείσουν τους επενδυτές ότι οι αγορές έχουν δει τα χαμηλότερα σημεία τους και τα χειρότερα έχουν περάσει. Στην περίπτωση αυτή εντάσσονται και οι συνεχείς ανακοινώσεις των επενδυτικών τραπεζών της Wall Street ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2009 επιστρέφουν στην κερδοφορία!

Η εκτίμηση αυτή όμως θα επιβεβαιωθεί ΜΟΝΟ με την καθοδική διάσπαση της Σ127, οπότε και το πολύ βραχυχρόνιο σενάριο που παρουσιάζεται με τη γραμμή ροζ χρώματος θα καταστεί το πιθανότερο.

Τέλος, με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να λησμονηθεί το σημείο όπου βρισκόμαστε στη μακροχρόνια κίνηση του δείκτη, όπως αυτή παρουσιάζεται στο διάγραμμα.

Γι' αυτό απαιτείται εγρήγορση, προσοχή -πολλή προσοχή- και συνεχής ενημέρωση, πληροφόρηση, ανταλλαγή απόψεων, στοιχείων και επιφυλακή σε όσα εξυφαίνονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v