Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 21 2009

Μισογεμάτο ή... μισοάδειο ποτήρι οι αγορές;

Με αφορμή μία ομολογουμένως οργίλη -αλλά σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη- παρέμβαση του φίλου Νίκου (kopsoheris) και δεδομένης της συγκυρίας η σημερινή αναφορά μας επιχειρεί να είναι πιο ξεκάθαρη

Σε crash test στο ράλι αναφερόταν στο πρωτοσέλιδό του ο "ΜΕΤΟΧΟΣ" στο προηγούμενο φύλλο (φ. 582), για "Πλώρη για υψηλότερα επίπεδα βάζει πλέον το Χ.Α." κάνει λόγο το "Χρηματιστήριο" και η αλήθεια είναι πως όσο ανεβαίνουν οι δείκτες τόσο μεγαλώνει η σύγχυση και αρκετές φορές και η αντιπαράθεση για διαφορετικά σχόλια προσέγγισης των αγορών.

Επειδή εκτιμούμε πως ούτε η τεχνική ανάλυση θα πάψει να είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο, ούτε τα θεμελιώδη θα σταματήσουν να απεικονίζουν την οικονομική κατάσταση μιας επιχείρησης. Και επειδή κανείς αναλυτής, χρηματιστής, δημοσιογράφος, παίκτης μικρός ή μεγάλος ΔΕΝ μπορεί να είναι συνεχώς… θεός, παρά να κρίνεται πιθανόν διαχρονικά, παραθέτουμε ένα εξαιρετικά -κατά την εκτίμησή μας- διάγραμμα (το οποίο δανειζόμαστε από τον φίλο Στέφανο).

Εμφανής η τεχνικότητα της αγοράς, εμφανή τα περιθώρια αντίδρασης του δείκτη, οι αντιστάσεις και οι στηρίξεις, ορατοί και οι κατά Fibonacci σχηματισμοί, καθώς και οι δυνατότητες και τα πιθανά ενδεχόμενα.

Το σχετικό διάγραμμα και πιθανά περιθώρια αντίδρασης (με τη… μέτρηση Fibonacci) το έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενες παραπομπές, ενώ πλειστάκις έχουν γίνει αναφορές στα σενάρια τόσο του Γενικού Δείκτη όσο και του FTSE-20 και των επιμέρους μετοχών.

Θα εξακολουθήσουμε να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την τεχνική ανάλυση και να λέμε (ως στήλη) πως ακόμη δεν υπάρχουν όλες εκείνες οι ενδείξεις και οι προϋποθέσεις χαρακτηριστικά για να καταλήξουμε με βεβαιότητα εάν αυτός ο κύκλος, που ξεκίνησε από τα χαμηλά στις 6 - 9 Μαρτίου, οδηγεί σε αντίδραση V ή μπορεί να αποτελεί σχηματισμό W.

Θα δείξει αν και κατά την ταπεινή εκτίμησή μας κλίνουμε προς το δεύτερο ενδεχόμενο και γι' αυτό θεωρούμε πως τα χειρότερα ΔΕΝ τα έχουμε περάσει. Μακάρι να κάνουμε λάθος, αλλά… ο καθείς και η γνώμη του.

Όσον αφορά στον σχηματισμό, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουμε πει αρκετές φορές πως κρατά όσο αντέχει η Wall και μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αντίδρασης του DJIA προς τις 9.000 μονάδες.

ΣΗΜ.: Ευχαριστώ για ακόμη μία φορά τον Νίκο (και βεβαίως όσους συμβάλλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση και στην παρακολούθηση της αγοράς) γιατί μέσω διαλόγου συνήθως προκύπτει κάτι καλύτερο.

Ευχές και χρόνια πολλά, ΥΓΕΙΑ προπάντων σε εορτάζουσες και εορτάζοντες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v