Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 17 2009

ΕΤΕ: Βάζει τέρμα στα σενάρια συνεργασίας!

Για το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου πολλά γράφονται και ακούγονται από χθες το πρωί και οι περισσότερες πλευρές έχουν λίγο ως πολύ δίκιο.

Το βέβαιο είναι πως η ΑΜΚ θα συνεχίσει να συζητείται. Ήδη από χθες έγινε και αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης και ήταν από τα πρώτα θέματα στη… Δημοκρατία των τηλεοπτικών δελτίων, ενώ οι συνέπειες και οι επιπτώσεις θα αφήνουν το στίγμα τους για καιρό και στο Χ.Α.

Η στήλη παραπέμπει στην εμπεριστατωμένη προσέγγιση των Γ. Παπανικολάου-  Χρ. Κίτσιου για «το τραπεζικό σκάκι και την αύξηση-εξπρές» για τα ουσιαστικά. Θα μείνει ωστόσο σε 2 - 3 παραμέτρους, που μέχρι τώρα δεν έτυχε να διαβάσουμε, να δούμε ή να εντοπίσουμε σε αναφορές άλλων συναδέλφων, ανθρώπων της αγοράς ή ακόμη και εμπλεκομένων.

Θα σταθούμε, κατ' αρχάς, στον αυστηρό τόνο του μηνύματος Αράπογλου προς κάθε κατεύθυνση και προς πάντα αποδέκτη. Κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο και δευτερευόντως προς τρίτους αποδέκτες.

Κατά την εκτίμησή μας, το περιεχόμενο των δηλώσεων του ισχυρού άνδρα της Εθνικής παραπέμπει (ως προς το ύφος) σε διαγγελτική θέση, που κατατίθεται για να… μείνει και την επαύριον των αναπόφευκτων εξελίξεων στον κλάδο.

Θα θεωρήσουμε όμως πως εκ των πραγμάτων βάζει τέρμα στην εικοτολογία περί επικείμενων συνεργασιών στον κλάδο, περί επιχειρηματικών στρατηγικών κινήσεων στην εγχώρια αγορά. Βάζει τέρμα στα σενάρια για σύζευξη δυνάμεων με τον τάδε ή τον δείνα εγχώριο τραπεζικό όμιλο, για τις διαρροές, εάν θέλετε, που πάντα κατά την εκτίμησή μας αποτελούσαν μύχιες σκέψεις και επιδιώξεις συναδέλφων του Τάκη Αράπογλου.

Τελεία και παύλα στα σενάρια στρατηγικής συνεργασίας της Εθνικής με άλλον εγχώριο όμιλο: αυτό είναι που εισπράττουμε και σε αυτό θα εμμείνουμε εάν χρειαστεί.

Επιπρόσθετα, είτε συμφωνεί κάποιος είτε όχι με την ΑΜΚ (με τους όρους, τη συγκυρία κ.ά.), απευθύνεται στην αγορά και όχι στο Δημόσιο και επιπλέον ανοίγει πράγματι τον δρόμο για ανάλογες κινήσεις από άλλους του κλάδου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι βασικοί μέτοχοι θα πρέπει να εγγυηθούν για την τελεσφόρηση της διαδικασίας (στην περίπτωση που προχωρήσουν σε ΑΜΚ) να βάλουν κεφάλαιά τους, ρευστό τους και να μετρήσουν τις αντοχές και την εμπιστοσύνη κυρίως στη διεθνή σκακιέρα.

Εντέλει, θα βελτιώσουν την κεφαλαιακή επάρκειά τους και θα θωρακίσουν τη λειτουργία τους. Εάν μάλιστα προχωρήσουν σε ενεργότερη στήριξη των χειμαζόμενων μικρομασαίων επιχειρήσεων και των αδύναμων δομών της πραγματικής οικονομίας τόσο το καλύτερο.

ΣΗΜ.: Ανεβάζουμε- με την αρωγή της eZMarket- και ένα διάγραμμα της Εθνικής για πληρέστερη παρακολούθηση της μεσοπρόθεσμης τάσης. Για τον φίλο dimos και τους…αντίθετους της τεχνικής ανάλυσης προφανώς και θα συμφωνήσουμε με την παράμετρο της ψυχολογίας όχι όμως με την… ποσόστωση. Όσο για τον VIX και για τη χρησιμότητά του, dimos έχεις την άποψή σου (καθ' όλα σεβαστή), έχουμε τη δική μας. Γι' αυτό είναι ανοιχτό το euro2day για να καταθέτει καθένας όποια εκτίμηση, άποψη ή και ιδέα μπορεί να έχει. Αλίμονο! Όσο για τον φίλο Χασοσκόπο, ξέρει καλά πως δεν διαφωνούμε επί της ουσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v