Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 24 2009

Ανοδικές αφορμές για λίγους...

Έγραφε χθες σε κάποιο σημείο του σχολίου του για το κλεισίμο του Χ.Α. ο Συνπαγκρατιώτης Θανάσης Σταυρόπουλος πως "…παρ' όλα αυτά, δεν έλειψαν οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, που ήρθαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και από τις πωλήσεις παλαιών κατοικιών, οι οποίες σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά 3,6%, όταν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών περίμεναν άνοδο 1,5%". Και συμπέρανε: "Η είδηση τίναξε ψηλότερα τους δείκτες των αγορών που ήταν ακόμη σε λειτουργία, ενώ στη Σοφοκλέους στο ΧΠΑ έφερε επιθετικές αγορές με τις τελευταίες πράξεις στα υψηλά ημέρας και με σημαντικό premium. Aπό τις μετοχές του 20άρη με πωλητές έκλεισαν μόνο ο ΟΤΕ, η Πειραιώς και η Motor Oil".
 
Στις επιθετικές αγορές όπου υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν αρκετοί πωλητές βρίσκεται, κατά την εκτίμησή μας, το κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης. Γιατί εάν φανεί πως η Wall φεύγει  αρκετά υψηλότερα των 9.000 μονάδων, σε αυτή τη χρονική στιγμή, οι πωλητές θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν να καλύψουν τα "πτωτικά νώτα" τους, τα οποία έχουν ανοίξει σε μετοχές του FTSE-20.

Και αυτό, όπως επισημαίνει ο Χρ. Κίτσιος, είναι κυρίως αυξημένες short θέσεις σε τραπεζικές μετοχές, που αν δεν τους βγουν σήμερα, άντε τη Δευτέρα, εκείνοι θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν να αγοράζουν μετοχές από την υποκείμενη αγορά, στέλνοντας τον Γενικό Δείκτη σε άμεση δοκιμασία - επιβεβαίωση των 2.375 μονάδων.

Συν τοις άλλοις, το ότι πολλοί, η πλειονότητα θα λέγαμε των εγχώριων παικτών, άνοιξαν "θέσεις πώλησης" και έφυγαν… σκαφάτοι για τις διακοπές τους σίγουροι και ξένοιαστοι μας καθιστά ακόμη πιο αισιόδοξους για τις επόμενες δύο - τρεις εβδομάδες.

Πώς δηλαδή προλαβαίνουν οι αγορές μέχρι τα μέσα Αυγούστου να δώσουν μια τελευταία -αλλά γερή- ανοδική αφορμή για να ασχοληθούμε μαζί τους; Να ποντάρουμε στην προοπτική επιβεβαίωσης -σύντομα- της διαδρομής του Γ.Δ. προς τις 2.400 μονάδες. Έτσι, για… πλάκα, με λίγες συναλλαγές και μόνο για όσους είναι εντός παιδιάς.

Μη διαφεύγει της προσοχής μας πως στη Wall η τελευταία ανοδική αντίδραση ήταν ένα γερό σερί 7 - 8 συνεχόμενων θετικών συνεδριάσεων (κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην ανοδική προετοιμασία στις αρχές Μαρτίου που ΔΕΝ άφησε παρά ελάχιστους να μπουν στο παιχνίδι και αυτοί με μέτρια κεφάλαια).

Να δούμε λοιπόν εάν αξίζει να ποντάρουμε σε μία τελευταία ανοδική αντίδραση, πριν από την αναπόφευκτη γερή διόρθωση. Πριν από το τελικό 5άρι, που λέει και ο φίλος Στέφανος.

Σε αυτή την περίπτωση εμμένουμε στη χθεσινή προσέγγισή μας "δώστε… χώρο στα μικρομεσαία", πόσο μάλλον τώρα όπου ο σχετικός δείκτης έκλεισε για μία ακόμη συνεδρίαση πάνω από τις 444 μονάδες.

Άντε να δούμε...

Σημείωση: Ο φίλος Βασίλης (Γεώργας) "συνεισφέρει" και στα παρακάτω ενδιαφέροντα, κατά την εκτίμησή μας:

"Εάν την Παρασκευή έχουμε ανοδική συνεδρίαση, τότε η διάσπαση της κύριας καθοδικής γραμμής τάσης σε ημιλογαριθμική κλίμακα από τον Γ.Δ. και τον FTSE είναι το πιο σημαντικό γεγονός.

Επίσης αναφερόμαστε στο 23,8% επίπεδο που λειτούργησε με τον ίδιο τρόπο όπως το 2003.

Η διάσπαση των 2.300 μονάδων αυξάνει τις πιθανότητες να επαναπροσεγγίσουμε την κορυφή της 3ης Ιουνίου".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v