Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 19 2009

Αλλαγή πλεύσης για τις εναλλακτικές πλατφόρμες

Η είδηση που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, πως η Turquoise έχει προσλάβει τη UBS προκειμένου να βρει αγοραστή, μπορεί να περνά μέχρι τώρα… στα ψιλά στην εγχώριο αγορά, έχει προκαλέσει όμως αίσθηση διεθνώς.

Αναμενόμενη εξέλιξη, θα πει κάποιος, που ξέρει το πώς και από ποιους στήθηκαν αυτές οι ιδιωτικές πλατφόρμες συναλλαγών, τον ρόλο των επενδυτικών τραπεζών και τις αναπόφευκτες συνέπειες που προκαλεί η κατάρρευσή τους. Παράπλευρες απώλειες σε έναν κόσμο, που αναδομείται εκ βάθρων, που αναδιατάσσεται συστημικά σε κάθε επίπεδο, όμως…

Η ουσία, όπως σημειώνει γνώστης του κλάδου, είναι πως η δραματική υποχώρηση των συναλλαγών διεθνώς οδηγεί πολλές πλατφόρμες να αναζητήσουν αγοραστές ή να κλείσουν.

Ορατή η αλλαγή πλεύσης, που έχει σημάνει για όλα αυτά τα σχήματα συναλλαγών που λειτούργησαν με βάση την οδηγία MiFID, ουσιαστικά τα τελευταία 2 - 2,5 χρόνια από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και την Ασία.

Σύμφωνα, πάντα με τα διεθνή πρακτορεία, η UBS έχει αποστείλει τα οικονομικά στοιχεία (κυρίως αυτά που αφορούν στις πωλήσεις και στο κόστος λειτουργίας) σε 18 πιθανούς ενδιαφερομένους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι όμιλοι των "κρατικών" Deutsche Boerse, London Stock Exchange αλλά και τα NYSE Euronext, SIX Group, Nasdaq OMX Group, Chi-X Global . Ονόματα "παικτών" ισχυρά και με παράδοση στον χρηματιστηριακό χώρο.

Γιατί αναφερόμαστε στην περίπτωση της πλατφόρμας Turquoise, θα πείτε… αυγουστιάτικα.

Απλώς, για να το κρατήσουμε στα υπόψη, προς το παρόν. Και εδώ είμαστε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v