Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 14 2009

ΟΤΕ: Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση!

Πολύ… φοριούνται (υπό την ευρύτερη έννοια) τα γερμανικά αυτή την περίοδο στα επιχειρηματικά (και προφανώς όχι μόνο) δρώμενα (sic!) της χώρας. Το έλα να δεις… που λένε.

Εκεί όμως που συμβαίνουν τα ακατανόητα -όσον αφορά το χρηματιστήριο και όλους τους μικροεμπλεκομένους- είναι στον ΟΤΕ, όπου για να μην παρεξηγούμεθα, τον πρώτο (και τον τελευταίο απ' όσο γνωρίζουμε ) λόγο έχουν οι κύριοι της Deutsche Telekom.

Το ελληνικό δημόσιο έχει φροντίσει να περιορίσει τη συμμετοχή του στο 20%, υλοποιώντας σωρεία "ευρεσιτεχνιών", νομικών και νομικίστικων ερμηνειών, άλλοτε μη εμποδίζοντας την είσοδο εγχώριου επενδυτή (περίπτωση MIG ), άλλοτε αποφασίζοντας την εκ των υστέρων αναθεώρηση των όσων ισχύουν και διατάσσοντας την εφαρμογή τους, από την αλήστου μνήμης θητεία του κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Εμβρόντητοι παρακολουθούν όσοι εύπιστοι μικροεπενδυτές (και όχι μόνο) τα όσα διαδραματίζονται χρηματιστηριακά με τη μετοχή του Οργανισμού, την κατρακύλα της αποτίμησής του στην πέμπτη (!) θέση, την απαξίωση της τιμής κ.λπ . Ενδεικτικά, χαμηλότερα των 10 ευρώ (έως τον… πάτο των 9,9 ευρώ στη συνεδρίαση της Τρίτης) έφτασε η μετοχή του άλλοτε κραταιού χρηματιστηριακά Οργανισμού.

Είναι ενδιαφέρον, πως από την αρχή του έτους ο ΟΤΕ μετρά απώλειες κοντά στο 14,5%, όταν ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE-20 έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 27 %.

Θαύμα… θα πείτε. Όμως η υπόθεση σηκώνει συζήτηση από τη στιγμή που όλα αυτά συμβαίνουν στον ΟΤΕ, όπου το Δημόσιο ελέγχει α κ ό μη ένα 20%, ενώ η αγορά "βοά" για χαριστική… απαξίωση της μετοχής, προκειμένου να ωφεληθούν οι Γερμανοί και να πάρουν ακόμη ένα 10% του Μ.Κ. σε τιμές, ιλιγγιωδώς ευτελέστερες, από αυτές που ήδη έχουν πληρώσει.

Το Δημόσιο σιωπά, άλλωστε από την τελευταία πώληση έπιασε τιμή ανά μετοχή (που αντιστοιχεί 2,5 ΟΤΕδες), καθώς έκανε τη δουλειά του. Από τον Οργανισμό ούτε φωνή ούτε ακρόαση, και σιγά τώρα μην ιδρώσουν οι της D.T. εάν όντως είναι στα σκαριά η προοπτική αγοράς ακόμη ενός 10% σε τρέχουσες τιμές.

Όμως όλα αυτά αφορούν στον ΟΤΕ, που καλώς ή κακώς είναι ακόμη εισηγμένος και στο Μ.Κ. παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετές εκατοντάδες μικροεπενδυτών, που ευπειθείς ως είναι βλέπουν τη θέση τους να απαξιώνεται αδιάλειπτα.

Γι' ΑΥΤΟΥΣ και ΜΟΝΟ λοιπόν εκτιμούμε πως η αρμόδια εποπτική αρχή θα έπρεπε να δείξει ενδιαφέρον, να στέρξει μην τυχόν και βγάλει άκρη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μην τυχόν καταλάβουμε και εμείς οι μικροί, τι στο καλό "ψήνεται" στο Μαρούσι.

Ας κινηθεί η Επιτροπή, να πράξει τα δέοντα και να είναι βέβαιη η νέα διοίκησή της πως αν μη τι άλλο θα έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων αυτών των μικρότερων. Που ουδόλως σεβάστηκαν, λογάριασαν, υπολόγισαν, έλαβαν υπόψη τους οι κάθε λογής μεγαλόσχημοι. Με πρώτο και καλύτερο, τον εξαιρετικό τενίστα, πρώην τσάρο Εθνικής(;) Οικονομίας(;).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v