Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 14 2009

Επιχειρηματικές παρουσίες και... απουσίες στη ΔΕΘ

Διακριτική στάση φαίνεται πως κρατά μέχρι τώρα η πλειονότητα των επιχειρηματιών απέναντι στους αρχηγούς των δύο κομμάτων εξουσίας. Τουλάχιστον όπως μπορεί να καταγράφηκε -έστω και σημειολογικά- στη ΔΕΘ κατά τη διάρκεια της ομιλίας των δύο πολιτικών αρχηγών τα δύο Σάββατα 5 και 12 Σεπτεμβρίου.

Κατ' αρχάς, όπως παραδέχονται τα ίδια τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, η εικόνα του Βελλίδειου το βράδυ της 5ης/9 δεν θύμιζε σε τίποτα τις μέρες του 2004, όταν ο κ. Καραμανλής μιλούσε από το βήμα της έκθεσης για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός.

Πέρα από τους Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια της Μακεδονίας - Θράκης και καλώς πράττουν και επενδύουν στη ΔΕΘ, στην ομιλία του πρωθυπουργού καταγράφηκαν ηχηρές απουσίες. Και δεν αναφερόμαστε σε ονόματα τα οποία παλαιότερα διατηρούσαν άριστες σχέσεις με τη Ρηγίλλης, ούτε σε κατασκευαστές που… λόγω της υποθαλάσσιας είχαν διαμηνύσει τη δυσαρέσκειά τους προς την πλευρά της Ν.Δ., αλλά έστω σε εκείνους που έχουν εγκατεστημένα εργοτάξια στην Εγνατία Οδό ή στην κεντρική Μακεδονία και έχουν στηριχτεί ενεργά τον τελευταίο έναν χρόνο.

Ηχηρές όμως ήταν οι απουσίες και από τον χώρο της ενέργειας όπου από τους πιο σημαίνοντες του κλάδου δύο δεν παρευρέθηκαν στην αίθουσα του Βελλίδειου. Ο ένας μάλιστα ακυρώνοντας την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του.

Όμως, απείχε και ο έτερος που θεωρείται "γαλάζιος", αλλά τελευταία φαίνεται να ποντάρει πολλά στο κατασκευαστικό κομμάτι των επεκτάσεων της Αττικής Οδού. Σε έναν διαγωνισμό όπου όποτε προκηρυχθεί από την επόμενη κυβέρνηση θα συμμετάσχει από κοινού με την Ιντρακάτ και τη νέα ΑΕΓΕΚ του Ι. Μαρούλη.

Τακτική ίσων αποστάσεων φαίνεται πως τήρησαν οι μεγάλοι όμιλοι της Motor Oil και των Ελληνικών Πετρελαίων, όπου ο όμιλος Λάτση εκπροσωπήθηκε σε μεσαίο επίπεδο, ενώ δεν παρευρέθη ο επικεφαλής Ευάγγελος Χρόνης. Άλλωστε, επιχειρηματίες όπως ο Β. Βαρδινογιάννης ή ο Σπ. Λάτσης δεν συνηθίζεται να δίνουν "το παρών", σε υψηλότατο επίπεδο, στη ΔΕΘ.

Από την ομιλία του Κ. Καραμανλή, όμως, έλειπαν και επιχειρηματίες οι οποίοι "έχουν ανδρωθεί" επί ημερών της Ν.Δ., που ωστόσο δεν συμμετείχαν ούτε στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα η απουσία δύο εξ αυτών φέρεται να σχολιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρηγίλλης.

Δεν συμμετείχε βεβαίως ούτε και ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος βρέθηκε πρώτος και καλύτερος στο Βελλίδειο αργά το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.

Και ο προεκλογικός αγώνας συνεχίζεται… πολυεπίπεδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v