Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 20 2009

Τράπεζες: Το ένα χέρι νίβει το άλλο…

Με αφορμή ηλεκτρονικό μήνυμα αναγνώστη που λάβαμε χθες η αναφορά μας κάνει λόγο για την ειδική σχέση τραπεζών - ξένων (κυρίως) επενδυτικών οίκων.

Στο συγκεκριμένο μήνυμα ο φίλος Νίκος απορεί: "Ασχολείστε σοβαρά με το ΧΑΑ. Αυτό είναι τριτοκοσμικό. Τη μια ανακοινώνεται αύξηση κεφαλαίου της Alpha και σήμερα Δευτέρα βγαίνει ο εγγυητής της αύξησης, η UBS, και αυξάνει τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες για να στηρίξει την αναμενόμενη πτώση του ΧΑΑ μετά την αναγγελία της αύξησης της Alpha. Και μετά μου λέτε για τεχνικές αναλύσεις και πράσινα άλογα. Εδώ το παιχνίδι είναι στημένο με τις τράπεζες και μερικές μετοχές του 20άρη και του 40άρη".

Αυτά εκφράζει ο επενδυτής στην άποψή του, με την οποία απ' ό,τι φαίνεται συμφωνούν αρκετοί.

Εμείς παραθέτουμε τη δική μας εκτίμηση για ανάλογο θέμα. Η JP Morgan, Chase, η Bank of America και η Morgan Stanley θα είναι αυτές που θα εισπράξουν τη… μερίδα του λέοντος από τις προμήθειες που αναλογούν στους αναδόχους της ΑΜΚ ύψους 986 εκατ. ευρώ.

Οι τρεις ξένοι οίκοι είναι οι συνδιαχειριστές του βιβλίου και ακολουθούν άλλες τέσσερις μεταξύ αυτών η Deutsche Bank. Οι τράπεζες έχουν εγγυηθεί ότι η Alpha Bank θα λάβει τα 986 εκατ. ευρώ ακόμη κι αν όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι δ ε ν συμμετάσχουν στην έκδοση. Στην αγορά προεξοφλείται πως με τα κεφάλαια της αύξησης ο όμιλος θα αποπληρώσει τα 940 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο.

Η συμφωνία με τους αναδόχους προβλέπει την είσπραξη περίπου 40 εκατ. ευρώ, διόλου αμελητέα σε αυτή τη φάση των αγορών. Μάλιστα χθες ο "πειρατής" των αγορών JP Morgan… ξιφούλκησε δημοσιεύοντας και μία ανάλυση για την Alpha Bank στοχεύοντας τα 20 ευρώ και συνιστώντας " αγορά".

Εύλογο λοιπόν το συμφέρον του τραπεζικού ομίλου (του κάθε τραπεζικού ομίλου) των ξένων τραπεζών-οίκων και βεβαίως του Δημοσίου. Μια χαρά για όλους, που προφανώς έχουν λόγους να προσπαθήσουν να συντηρήσουν ένα θετικό κλίμα, καλές αποτιμήσεις και εισροή κεφαλαίων.

Κατά συνέπεια, να υποθέσουμε εμείς οι μικροεπενδύτορες, πως όσο κρατά το παιχνίδι (δηλαδή μέχρι να λάβει το Δημόσιο αρκετά από τα κεφάλαια πίσω...) από τους ισχυρότατους παίκτες θα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να πηγαίνει καλά ο "κλειστός πυρήνας" της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, το βασικότερο μέρος δηλαδή του ίδιου του συστήματος…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v