Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 23 2009

Σοφοκλέους: Ούτε ανεπτυγμένη ούτε αναδυόμενη

Υπάρχει περιθώριο ακόμη ενός -ίσως τελευταίου, όπως θεωρούν- ανοδικού κυματισμού εν όψει κλεισίματος της χρονιάς, υποστηρίζεται από κάποιους αναλυτές - παίκτες. Εκτίμηση που αφορά βέβαια σε συνολικότερη κίνηση των αγορών από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Φρανκφούρτη και την Αθήνα.

Για το Χ.Α. αρκετοί είναι αυτοί που ποντάρουν στην προοπτική επαναφοράς της αγοράς προς τις … παρυφές του τριχίλιαρου, ενώ ο πείσμων φίλος Στέφανος (deiktes.com) θεωρεί πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο αντίδρασης προς τις 3.200 μονάδες.

Όμως, ποια θα μπορούσε να είναι η απόδοση του Χ.Α. σε πιθανή άνοδο των ξένων, υποαπόδοση, απόδοση όσο και ο μέσος όρος της ευρωζώνης ή μήπως υπεραπόδοση;

Οι απόψεις διίστανται δεδομένου ότι το Χ.Α., αν και τύποις ανεπτυγμένο χρηματιστήριο, αντιμετωπίζεται συχνότατα ως… αναδυόμενο. Από αυτήν την άποψη θα είχε ενδιαφέρον να συγκρίνουμε τη μέχρι τώρα πορεία του σε σχέση με αυτήν ενός ανεπτυγμένου -όπως είναι το γερμανικό- αλλά και εν συγκρίσει με πραγματικά αναδυόμενα.

Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εικόνα του Χ.Α. (Γενικός Δείκτης), φαίνεται πως έχει καλυφθεί μόλις το 36% της συνολικής κίνησης. Δηλαδή αυτής που ξεκίνησε από την κορυφή των 5.346 μονάδων έως τον πυθμένα των 1.457 μονάδων, για να αντιδράσει στη συνέχεια μέχρι τις 2.930 μονάδες.

Σε αντίθεση, ο DAX στη Φρανκφούρτη από τις 8.170 υποχώρησε στις 3.580 μονάδες, για να αντιδράσει στη συνέχεια έως τις 5.895, καλύπτοντας δηλαδή σχεδόν το 50% της κίνησης.

Εάν μάλιστα το Χ.Α. συγκριθεί με τις αναδυόμενες αγορές -στις οποίες εντάσσεται από πολλούς-, τότε το ενδεχόμενο περιθώριο αντίδρασης μπορεί να είναι μεγαλύτερο. Κι αυτό γιατί στο επίκεντρο επενδυτικών - κερδοσκοπικών κεφαλαίων βρίσκονται αναδυόμενες αγορές και χρηματιστήρια που πιστεύεται πως θα "παίξουν" και μέσα στο 2010.

Ενδεικτικά, η απόδοση δεικτών αναδυόμενων χρηματιστηρίων φθάνει έως το 80%. Ο Bovespa (Βραζιλία) έχει κινηθεί από τις 74.000 στις 29.300 μονάδες και πρόσφατα προς τις 67.000, καλύπτοντας σχεδόν το 80% της διόρθωσης. Ανάλογη η απόδοση για τον δείκτη GKX (Ινδονησία) που από τις 2.830 μονάδες υποχώρησε στις 1.100 για να αντιδράσει προς τις 2.550 μονάδες.

Επίσης, ο BCE Index (Ινδία) κάλυψε περίπου το 70% διαγράφοντας πορεία από τα υψηλά των 21.200 μονάδων στα χαμηλά των 7.680 και στη συνέχεια μέχρι τις 17.400 μονάδες.

Μέχρι τώρα είναι γεγονός πως το Χ.Α. υστερεί σε απόδοση κάλυψης των αποκλίσεων κορυφής - πυθμένα και πυθμένα - κορυφής σε σχέση τόσο με τα ανεπτυγμένα όσο και με τα αναδυόμενα, σε μερικά από τα οποία έχει πραγματοποιηθεί… τρελό πάρτι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v