Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 27 2009

ΧΑ: Άμυνες στις 2.750 και 2.700 μονάδες

Στα επίπεδα των 2.750 μονάδων αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία διορατικοί αναλυτές, οι οποίοι χθες ακόμα έδιναν πολλούς πόντους στο ενδεχόμενο ανοδικής αντίδρασης.

Δεδομένου ότι από τις 2.750 μονάδες διέρχεται ο κινητός μέσος όρος 20 ημερών και σε αυτές τις τιμές ο Γενικός Δείκτης διορθώνει κατά 50% το τελευταίο ανοδικό κύμα (2.574 έως 2.934 μονάδες), επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί έδαφος για πιθανή αναστροφή της τάσης.

Η ουσία, όπως υποστηρίζουν χρηματιστηριακές πηγές, είναι πως η διόρθωση της Δευτέρας ήταν ετεροχρονισμένη σε ανάλογη μεγάλη υποχώρηση των ξένων αγορών, κυρίως της Wall στη συνεδρίαση της 23ης Οκτωβρίου.

Μέχρι τώρα ο Γενικός Δείκτης μετρά απώλειες 5,5% και οι τραπεζικές μετοχές γράφουν διπλάσιες απώλειες. Η Εθνική Τράπεζα έχει τη μεγαλύτερη κάμψη (9,5% μέχρι και χθες), η Τράπεζα Πειραιώς 8%, η Eurobank 11%, η ΑΤΕbank 23%, ενώ την ίδια περίοδο αντέχει μόνο η Alpha Bank. Με απώλειες 3,8% και προφανώς λόγω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Σε αυτήν την ευαίσθητη συγκυρία των αγορών αρκετοί είναι εκείνοι που επιφυλάσσονται για το ενδεχόμενο συνέχισης της διόρθωσης χαμηλότερα και των 2.700 μονάδων.

Πρόκειται για εξίσου σημαντική περιοχή, καθώς διέρχεται η ανοδική γραμμή τάσης από τα χαμηλά του Μαρτίου και πιθανή καθοδική διάσπαση εκτιμάται ότι θα ενεργοποιούσε πωλήσεις από τα αυτοματοποιημένα συστήματα συναλλαγών, που χρησιμοποιούν θεσμικοί διαχειριστές και hedge funds.

ΣΗΜ.: Το γεγονός ότι σήμερα για τον Γενικό Δείκτη έχει σημειωθεί χαμηλότερη τιμή στις 2.736,5 μονάδες, θέτοντας σε δοκιμασία την ευρύτερη περιοχή κρίσιμων στηρίξεων του Χ.Α., αυξάνει και το… στοίχημα και το ρίσκο. Εξαιρετικής σημασίας οι 2 - 3 συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το κλείσιμο του Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v