Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 30 2009

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας πτώσης

Το περιεχόμενο της χθεσινής… προειδοποίησης της Moody’s φαίνεται πως ήταν γνωστό σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία από το απόγευμα της Τρίτης.

Μία τέτοια υπόθεση θα "έδενε" με ένα κλίμα εσπευσμένης αποχώρησης και εγκατάλειψης που επιχείρησαν να μας περάσουν (και προφανώς δεν περιορίζονταν σε εμάς) ορισμένοι παράγοντες του Χ.Α.(*) το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Ούτως ή άλλως, οι ξένες αγορές ήταν σε τροχιά διόρθωσης, η τελευταία ανοδική κίνηση των τραπεζών είχε κορυφωθεί στο διήμερο 15 - 16 Οκτωβρίου με υψηλότατες αποδόσεις, οι περισσότεροι δείκτες διεθνώς ήταν σε φάση ολοκλήρωσης σχηματισμών κορυφής και πολλές τεχνικές ενδείξεις παρέπεμπαν σε λελογισμένη διόρθωση προς το κλείσιμο του μήνα.

Όλα αυτά… καλά και άγια και λίγο ως πολύ τα γνώριζαν οι παίκτες, οι αναλυτές, οι συνάδελφοι και οι άνθρωποι της αγοράς.

Όμως, η επιμονή συγκεκριμένων πηγών μας να μας πείσουν ότι επίκειται η… κατάρρευση και πως η αγορά "φεύγει" για 2.300 και 2.100 μονάδες σε αυτήν τη φάση του παιχνιδιού μας έκανε εντύπωση. Είτε γιατί μεσολάβησε η αργία της 28ης/10 είτε επειδή π ρ ο σ ω π ι κ ά ΔΕΝ ΕΔΩΣΑ την πρέπουσα σημασία στις οχλήσεις τους, η χθεσινή κίνηση μας βρήκε απροετοίμαστους.

Επρόκειτο για γενικευμένο ξεπούλημα με αιχμή τις τράπεζες, που προκάλεσε (κατ' αρχάς) εντύπωση με την έκτασή του, τη βιαιότητα των πωλητών και τη μόχλευση σε θέσεις πώλησης παραγώγων και σε συμβόλαια επί μετοχών και δανεισμό τίτλων(**).

Κάνοντας έναν γύρο της αγοράς αργά χθες το απόγευμα ακούσαμε διάφορες εξηγήσεις, ενδιαφέρουσες και μερικές από αυτές -πιστεύουμε- άξιες να διερευνηθούν και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όπως επίσης προσοχή χρειάζεται και η εκδοχή πως από το χθεσινό sell off διευκολύνθηκαν πολλές ανοιχτές θέσεις πώλησης.

Κατά άλλους στάλθηκε και ένα μήνυμα προς το οικονομικό επιτελείο για τη συνέχεια… Όλα δεκτά και προς εξέταση. Σήμερα θα φανεί εάν οι συγκεκριμένοι πωλητικοί παίκτες θα βγουν αγοραστές σε ενδεχόμενο γύρισμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και πώς ακριβώς θα κινηθούν επιλεγμένες μετοχές.

(*)Προφανώς, μία εθνική οικονομία που βρίσκεται σε συστημική κρίση θα αντιμετωπίζει την προοπτική υποβάθμισης και από τη Moody's και από την S&P τις επόμενες ημέρες. Όμως, όσα συνέβησαν στην αγορά αυτές τις πονηρές ημέρες αφήνουν πολλές… σκιές πίσω τους.

(**)Αναλυτικά στοιχεία για την αγορά παραγώγων κ.ά. παρατίθενται στην επίσημη σελίδα του ase.gr και σε σχετικό σχόλιο της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v