Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 30 2009

ΧΑ: Θα μπορούσε και καλύτερα…

Το ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. διαμορφώνονται μέχρι και 21% υψηλότερα (από την αρχή του έτους) προφανώς και είναι θετικό.

Όμως, η σημαντική υστέρηση του ελληνικού χρηματιστηρίου έναντι τόσο των κυριότερων ανεπτυγμένων όσο (κυρίως) των αναπτυσσόμενων - αναδυόμενων δείχνει εγγενείς αδυναμίες της αγοράς μας, δυσλειτουργία ενός ρηχού Χ.Α. και παθογένειες του ίδιου του συστήματος.

Κοινότοπες διαπιστώσεις ανθρώπων της αγοράς και χρηματιστηριακών παραγόντων με χρόνια στην... πλάτη τους και πολύτιμη πείρα, οι οποίοι κάνουν λόγο για χρονίζουσα απαξίωση του Χ.Α., για σταθερή περιθωριοποίηση ενός όλο και μεγαλύτερου μέρους της αγοράς. Και της αδυναμίας των εκάστοτε κρατούντων και υπευθύνων και αρμοδίων να αποτρέψουν τη φθορά του θεσμού.

Όσα (δεν) έγιναν τις τελευταίες συνεδριάσεις με το Χ.Α. ανήμπορο να επιδείξει τα στοιχειώδη αντανακλαστικά στην ύστατη αντίδραση των ξένων αγορών ενισχύουν την εκτίμηση των ανθρώπων της αγοράς.

Το γεγονός πως το Χ.Α. έμεινε εκτός παιδιάς ακόμη και από το τελευταίο μαζικό κύμα εισροής ρευστότητας στα αμοιβαία αναδυόμενων αγορών αποτελεί επίρρωση όσων εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι.

Σχεδόν 1,7 δισ. δολάρια συγκεντρώθηκαν σε Α/Κ αυτών των αγορών (μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα), ο σχετικός δείκτης MSCI Emerging Markets παρουσίαζε την καλύτερη ετήσια απόδοση με 75% , ενώ τα θεωρούμενα ανταγωνιστικά προς το Χ.Α. χρηματιστήρια είχαν πολλαπλάσια άνοδο.

Από τα τελευταία και… καταϊδρωμένο (που λένε) το Χ.Α., στο περιθώριο των αγορών, με ελάχιστες ουσιαστικές επενδυτικές επιλογές.

Παρά τα φιλόδοξα προγράμματα των εκάστοτε κρατούντων και υπεύθυνων αρχών, παρά τους μεγαλόπνοους σχεδιασμούς, τις παρουσιάσεις, τα ταξίδια, τις δημόσιες σχέσεις, τις προσπάθειες των εμπλεκομένων να αναβαθμίσουν το Χ.Α., το αποτέλεσμα είναι πενιχρό.

Μόλις 8 - 12 οι ουσιαστικές επιλογές και αυτές για λογαριασμό κυρίως των ξένων στους οποίους αμαχητί παραδόθηκαν η αγορά, τα ομόλογα και οι δουλειές του Δημοσίου.

Στο περιθώριο ακόμη και μετοχές υγειών επιχειρήσεων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στην αφάνεια τίτλοι μικρότερων εισηγμένων με το πολύ δύο - τρεις κλάδους να προσελκύουν ενδιαφέρον και κεφάλαια.

Ακόμη και η ναυτιλία, ο χώρος της ποντοπόρου, με την πλειάδα των Ελλήνων εφοπλιστών να έχει κυρίαρχη παρουσία παγκοσμίως, ΔΕΝ ευδοκίμησε να εκπροσωπηθεί κλαδικά στο Χ.Α. Ούτε στο… ζενίθ της ναυλαγοράς αλλά ούτε και στο… ναδίρ.

Μέχρι και η ΕΝ.Α., που τόσο φιλόδοξα ξεκίνησε, περιθωριοποιήθηκε σε αγορά άνευ ουσίας και αντικρίσματος, αποτυπώνοντας μία στρεβλή κατάσταση λίγων εταιριών με συναλλαγές μεταξύ βασικών μετόχων.

Από το αποτέλεσμα, κρίνοντας το θετικό για τις αγορές 2009, φάνηκαν περισσότερο τα προβλήματα ενός Χ.Α. που θα άξιζε καλύτερης τύχης και αντιμετώπισης.

Ας κάνουν, έστω από την επόμενη χρονιά, οι εμπλεκόμενοι και οι κρατούντες τα απαραίτητα βήματα για να καταστεί και πάλι λειτουργικό, αντιπροσωπευτικότερο και πιο ελκυστικό το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Κ Α Λ Η  Χ Ρ Ο Ν Ι Α!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v