Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 13 2010

Χωρίς πολύ χρόνο…

Όταν το ομόλογο που λήγει τον Μάρτιο του 2011, δηλαδή σε περίπου 14 μήνες, είχε απόδοση 1,78% χθες το πρωί και η δημοπρασία των 12μηνων εντόκων γραμματίων, που θεωρούνται τα χρεόγραφα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, έβγαλε απόδοση 2,20%, το συμπέρασμα είναι απλό. Η χώρα έχει πρόβλημα. Το ερώτημα είναι αν οι ιθύνοντες το έχουν πλήρως αντιληφθεί και αν σκοπεύουν να κάνουν κάτι γι' αυτό.

Πάντως, κάποιοι ξένοι που είδαν τη συνέντευξη του κ. Παπακωνσταντίνου στο BBC δεν πείστηκαν. Ελπίζουμε να τους διαψεύσει.

ΣΗΜ.: Το μεταφέρουμε ως έχει από τη στήλη "Στρατηγικός Επενδυτής" (του Δημήτρη Κοντογιάννη) και το συνυπογράφουμε. Και περιμένουμε την επόμενη έκδοση.

Υ.Γ.: Κάθε άποψη είναι σεβαστή, έστω κι αν κάποιος διαφωνεί μαζί της. Το ίδιο ισχύει και για τη γνώμη του Desmond Lackman από το American Enterprise Institute, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα προσομοιάζει αρκετά στην Αργεντινή των αρχών του 1990 και θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ για να σώσει την παρτίδα.

Το σχετικό θέμα των "F.Τ." -που μάλιστα είναι μεταξύ των δημοφιλέστερων του euro2day.gr- ομολογουμένως έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Κυρίως για το ότι προέρχεται από την πλευρά των φανερών πολέμιων του ευρώ, της ουσιαστικής συνοχής της Ε.Ε. και βεβαίως του γερμανικού πόλου.

Με αυτήν τη λογική έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως ο συγκεκριμένος αρθρογράφος - στέλεχος του υπερσυντηρητικού (όπως χαρακτηρίζεται από τους Αμερικανούς) think tank μεταξύ άλλων έχει θητεύσει στο ΔΝΤ και στην επενδυτική τράπεζα Salomon Smith Barney. Σημειωτέον πως το A.E.I. διατηρεί στενούς δεσμούς με τους νεοσυντηρητικούς και την πρώην κυβέρνηση Μπους. Στις τάξεις του έχουν θητεύσει γνωστά "γεράκια" όπως οι Πολ Γούλφοβιτς, Ρίτσαρντ Περλ, Φρέντερικ Κόγκαν κ.ά.

Οι Αμερικανοί νοεσυντηρητικοί ανέκαθεν έτρεφαν εξαιρετική απέχθεια απέναντι στο εγχείρημα του ευρώ, στην ΟΝΕ, στον γερμανογαλλικό άξονα, ενώ δεν είναι της παρούσης να αναφερθούμε στις θέσεις τους για την Ελλάδα, τα εθνικά θέματα (Τουρκία - Αιγαίο, Κύπρος, Μακεδονικό Ζήτημα κ.ά.). Θεωρούνται δε από τους πλέον διαπρύσιους υπερασπιστές της νεοοθωμανικής πολιτικής των Τούρκων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v