Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 7 2010

Η γυναίκα του Καίσαρα…

Η Ελλάδα πληρώνει για όπλα όσο λίγες χώρες στον κόσμο. Κι όμως, κανένας από τους ιθύνοντες της Ένωσης -επίτροποι, τραπεζίτες, χωροφύλακες, όπως αυτοί που κατέφθασαν και επιθεωρούν- δεν έχει πει λέξη για μείωση των αμυντικών δαπανών, που καθηλώνουν και επιβαρύνουν τη χειμαζόμενη οικονομία.

Και πώς να το πουν οι "σοβαροί και υπεύθυνοι" της Εσπερίας. Δικά τους είναι τα "Γιουροφάιτερ", τα "Ραφάλ", τα "Γιουροκόπτερ" (ελικόπτερα) οι (γαλλικές) φρεγάτες "Φρεμ" κ.ά. Επίσης, οι πιο σκληροί επικριτές της Ελλάδας -με ιταμές και χλευαστικές δηλώσεις- είναι οι Γερμανοί. Όλως τυχαίως, ο καταιγισμός των απαξιωτικών δηλώσεών τους ξεκίνησε μετά την απόφαση της Ελλάδας να μην αγοράσει "Γιουροφάιτερ".

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γιάννης Τριάντης (από τον σημερινό τύπο των ήλων - "Ελευθεροτυπία") προσεγγίζοντας άλλη μία πτυχή ενός σύνθετου και δισεπίλυτου προβλήματος.

Και αφορά στην προσπάθεια κατανόησης της στάσης των ξένων. Μιας μεταχείρισης που βεβαίως και οφείλεται πρωτίστως στα δικά μας λάθη, στη δική μας παθογένεια και στην… κατάντια της κοινωνίας μας.

Όμως, όσο οξύνεται η κατάσταση ο πολύς ο κόσμος, το ταλαίπωρο και ταλαιπωρημένο πόπολο δεν θα αρκείται στις προσταγές του εγχώριου συστήματος. Θα παραμένει επιφυλακτικό, καχύποπτο και τόσο θα αναπτύσσονται αντικοινωνικά αντανακλαστικά.

Γι' αυτό το σύστημα, ακόμη και για λόγους αυτοπροστασίας του, θα έπρεπε να προχωρήσει σε 2 - 3 ενέργειες θεάματος (και πιθανότατα όχι ουσίας), να επιχειρήσει δηλαδή να πείσει πως στον βαθμό που του αναλογεί "ματώνει" και αυτό.

Από την άποψη αυτή φρονούμε πως όσο η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών ταγών του έθνους αρνείται ακόμα και να συζητήσει το ενδεχόμενο "παγώματος" των απολαβών του τόσο η κοινωνική δυσαρέσκεια θα φουντώνει.

Φρονούμε επίσης πως όσο το σύστημα ολιγωρεί εγκληματικά να ασχοληθεί με "σκάνδαλα τύπου ΕΡΤ"τόσο η απέχθεια και η αποστροφή κυρίως των ταλαίπωρων και ταλαιπωρημένων θα εντείνονται.

Σε αυτήν λοιπόν την έκκληση του συστήματος προς το πόπολο να συνετιστεί και να σφίξει και άλλο το ζωνάρι θα πρέπει να δείξει πως συμμαζεύει και αυτό τα του οίκου του.

Θα χρειαστεί λόγου χάρη το υπουργείο Οικονομικών (και το Οικονομίας), που επαγγέλλεται και νέα επώδυνα μέτρα, να περιστείλει τις δαπάνες του. Να περικόψει ή ακόμη και να καταργήσει κάποιες από τις επιτροπές καλοπληρωμένων υπαλλήλων του, με χρυσοπληρωμένα ταξίδια στο εξωτερικό. Να μας παρουσιάσει δηλαδή τους επιμέρους προϋπολογισμούς όλων των υπηρεσιών, των τμημάτων, των παρατρεχάμενων αναλυτικά. Έναν προς έναν.

Γιατί απ' ό,τι πληροφορούμεθα, για παράδειγμα, στα κεντρικά της Συντάγματος γίνονται σημεία και τέρατα.

Ας φροντίσει λοιπόν το σύστημα να δείξει πως είναι έντιμο, καθαρό και ότι θα συμμετάσχει ισοβαρώς στην εθνική προσπάθεια (που επικαλούνται) και μετά βεβαίως να ζητήσει "αποδείξεις" για τη δική μας υπευθυνότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v