Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 9 2010

Ο… γιαλός είναι στραβός ή στραβά… αρμενίζετε;

Αρνητικά, προς τη λάθος κατεύθυνση, και ασυνεπή με τις προεκλογικές εξαγγελίες χαρακτηρίζει τα τελευταία μέτρα για την οικονομία η πλειονότητα ερωτηθέντων σε νέα δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση (της εταιρίας GPO για το Mega), το 59,9% του συνόλου των ερωτηθέντων (και το 44% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ) χαρακτηρίζει τα μέτρα αρνητικά και το 39,1% θετικά.

Όμως, το 65,8% λέει πως η κυβέρνηση καθυστέρησε να τα λάβει, ωστόσο το 65,3% τα θεωρεί άδικα, ενώ υψηλότερο ποσοστό τα κρίνει… μονόπλευρα.

Ο απλός κόσμος αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης (σε ποσοστό 52,5% παραδέχεται ότι η λήψη μέτρων ήταν αναπόφευκτη), ωστόσο έχει σφοδρές ενστάσεις για τη… δικαιότητα και ισονομία τους. Και το τελευταίο είναι το δυσεπίλυτο πρόβλημα που θα πρέπει να διευθετήσουν άμεσα οι κρατούντες.

Ο κόσμος και αισθάνεται και συναισθάνεται, έχει όμως πολύ σοβαρές επιφυλάξεις αφενός για το εάν την κρίση την πληρώνουν όλοι και ανάλογα με τις ευθύνες και τα βάρη τους και αφετέρου για το κατά πόσον υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική στο βάθος της… στενωπού.

Κατά τη γνώμη μας, οι επιφυλάξεις και οι ενστάσεις του κόσμου είναι απόλυτα δικαιολογημένες και προς επίρρωσιν αυτής της εκτίμησης θεωρούμε το νέο "λαβράκι" που αποκάλυψε την Κυριακή ("Ελευθεροτυπία") η Αριστέα Μπουγάτσου. Ξεσκεπάζει "κύκλωμα, που διέγραψε φόρους 10 δισ. ευρώ". Σύμφωνα με τη φίλη Αριστέα, "στο γραφείο του πρωθυπουργού έφθασε μία λεπτομερής περιγραφή για το πώς το Δημόσιο έχασε φορολογικά έσοδα ύψους 10 δισ. ευρώ και πώς την έβγαλαν καθαρή διάφοροι επιτήδειοι -προφανώς έχοντες και… ξεφεύγοντες- που προφανώς συναλλάχθηκαν με το κύκλωμα των επιθεωρητών, έχοντας και πολιτικές πλάτες. Την ίδια περίοδο, τα… απωλεσθέντα ζητούνται από τους συνήθεις υπόπτους".

Πρόκειται για ακόμα μία κορυφή του ίδιου παγόβουνου, μιας παθογένειας που κατατρώει τα…σωθικά της χώρας και της κοινωνίας και αν δεν αντιμετωπιστεί στη βάση της ισονομίας και της αίσθησης δικαίου πιθανότατα να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις.

Και για να επικαλεστούμε έναν από τους σκαπανείς της πολιτικής οικονομίας και της ηθικής της οικονομίας, τον Σκοτσέζο Άνταμ Σμιθ, "δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική ευημερία όταν η πλειονότητα του λαού ζει στη φτώχεια, όταν ο περισσότερος κόσμος διαβιοί σε συνθήκες ανέχειας".

Και μέσα σε αυτά, ένας αναγνώστης του euro2day μας θυμίζει μία από τις πιο γνωστές -στους παλαιότερους- μπαλάντες των Barclay James Harvest, το υπέροχο Poor man's Moody Blues (σ.σ.: σε πάμπολλες εκτελέσεις και διασκευές στο ΥouΤube). Και κρίμα που δεν έχει τη δυνατότητα ο "Έκη" να παραπέμψει απευθείας σε μία από τις πολλές ηχητικές αναφορές.

Πάντως, να 'σαι καλά, ρε φίλε!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v