Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 22 2010

Θεωρίες… συνωμοσίας

Τίποτε ΔΕΝ είναι τυχαίο σε όλο ετούτο το «χοντρό παιχνίδι» που γίνεται με αφορμή την «ελληνική κρίση», στοχεύοντας παράπλευρα την ίδια τη χώρα (*).

Σύμφωνα με πληροφορίες του κατά τεκμήριο έγκυρου Δ.Π. Δήμα (για την «Ελευθεροτυπία» από την Ουάσιγκτον), η Δημοκρατία της Γεωργίας φέρεται να ετοιμάζεται να αναγνωρίσει τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία.

Σύμφωνα με τον νουνεχή και καλά ενημερωμένο ανταποκριτή, φέρεται να είναι στις προθέσεις του Σαακασβίλι μια τέτοια κίνηση, που θα έδειχνε περίεργη σε αυτήν την πονηρή συγκυρία. «Είναι εξαιρετικά περίεργο -εφόσον συμβεί- πως μία μικρή χώρα σαν τη Γεωργία αποφασίζει, και στα δύσκολα για την Ελλάδα, να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο», λέει Αμερικανός παράγοντας. Επιπλέον δε, σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη, θεωρείται ανεξήγητη μία αφ' εαυτής γεωργιανή ενέργεια αν ληφθεί υπόψη πως πέρυσι η Ελλάδα ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ βοήθησε όσο μπορούσε τη χώρα. Οι ίδιες πηγές -σύμφωνα πάντα με τον Δ.Π. Δήμα- θεωρούν πως η Γεωργία από κάπου αλλού κατευθύνεται στις φερόμενες ενέργειές της και εύλογα η προσοχή των συνομιλητών της «Ελευθεροτυπίας» στρέφεται στην Ουάσιγκτον.

Έτσι, πάντα κατά τις σχετικές συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ενδέχεται η πρόθυμη και οικονομικά εξαρτώμενη από τα δυτικά κεφάλαια Γεωργία να «χρησιμοποιείται» από «κάποιους» για να περαστούν τα κατάλληλα μηνύματα εν όψει εξελίξεων. Βέβαια, πολλά από τα παρασκηνιακά θα μπορούσε να έχει πληροφορηθεί ο εξ απορρήτων σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άλεξ Ρόντος, διατελέσας και σύμβουλος του Γεωργιανού Προέδρου τα τελευταία χρόνια.

(*) Μακριά από εμάς… θεωρίες συνωμοσίας και άλλα συναφή. Αλλά σε μία τόσο «πονηρή» περίοδο και για τη χώρα, πολλά δείχνουν ψηφίδες μιας ευρύτερης εικόνας.

Όσον αφορά όμως στην «ελληνική κρίση», ο ρόλος του ΔΝΤ είναι προφανής, τα παιχνίδια εξουσίας του «συστήματος» G. Soros γνωστά (Λώρενς της… Μακεδονίας αποκαλείται από τους γείτονες των Σκοπίων, που τον θεωρούν κάτι σαν εθνικό ευεργέτη τους), τα… βαθιά πλοκάμια των Goldman Sachs, JP Morgan, η κόντρα Βερολίνου/ΕΚΤ - ΗΠΑ/ΔΝΤ αλλά και πάμπολλες άλλες «ψηφίδες» ενός νέου τοπίου, που αναδύεται διεθνώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v