Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 26 2010

Προβλέψεις Ταμβακάκη για κέρδη, δάνεια, Τουρκία

Ενδιαφέροντα, χρήσιμα και, προ πάντων, ενδεικτικά όσα τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, στο Λονδίνο.

Στη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο, που διοργανώνει παραδοσιακά κάθε χρόνο η Morgan Stanley, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου προέβλεψε πως το 50% και πλέον των κερδών της Εθνικής το 2010 θα προέλθει από την τουρκική αγορά και από τις άλλες χώρες της ΝΑ. Ευρώπης.

Εκτιμήθηκε επίσης πως οι καταθέσεις της τράπεζας στην Ελλάδα θα μειωθούν ελαφρώς, τα δάνεια θα ενισχυθούν κατά 4% - 5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (για πέραν των τριών μηνών) θα αυξηθούν περίπου στα περυσινά επίπεδα.

Σημειωτέον πως στο τέλος του 2009 σχεδόν το 6% των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην εγχώρια αγορά δεν εξυπηρετείται. Αυτό το μέγεθος παραπέμπει στη διεύρυνση αυτού του ποσοστού στο 8% - 8,5% προς το τέλος του 2010.

Με πιθανότατη τη διάρκεια της κρίσης και των δραματικών συνεπειών της στην πραγματική οικονομία, η προσέγγιση του 10% δεν φαντάζει και τόσο… μακρινή, εάν ασπαστούμε την πρόβλεψη για μεγαλύτερη ύφεση και για βαθύτερη δομική κρίση σε ολόκληρους τομείς της ενεργής οικονομίας.

Σύμφωνοι, ο κλάδος πήρε χθες μία… ανάσα από την παρέμβαση Τρισέ, απαιτείται όμως διαρκής, επίπονη και συστηματική προσπάθεια για να ελεγχθεί η κατάσταση στη συνέχεια. Για να περάσουν κάποια στιγμή… λίγες μικρές ανάσες και στην πραγματική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v