Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 30 2010

Φρούδες οι ελπίδες για το κόστος δανεισμού...

Στα τέλη Ιανουαρίου, χωρίς η κυβέρνηση να έχει εξαγγείλει κανένα από τα σφοδρότατα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που υιοθέτησε στη συνέχεια και εν μέσω συντονισμένων κερδοσκοπικών επιθέσεων εναντίον αυτής της χώρας είχε βγει να δανειστεί.

Δεν ζητούσε περισσότερα από όσα στην τελευταία έκδοση, πέντε δις. ευρώ όλα και όλα. Περί τα 25 δις. ευρώ προσφέρθηκαν μέσα σε τρεις- τέσσερεις ώρες από τα οποία τα 17 απ΄ ότι ελέχθη ήταν πραγματικά.

Μπορούσαν δηλαδή να τα πάρουν και να τα "κλειδώσουν" με διαφορά απόδοσης 3,2% και επιτόκιο 6,2%.

Στο 2μηνο που ακολούθησε, η χώρα διασύρθηκε διεθνώς, καταρρακώθηκε σε απίστευτο βαθμό με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναφέρεται όχι μία φορά σε κίνδυνο συρρίκνωσης της εθνικής κυριαρχίας. Το εισόδημα της πλειονότητας των εργαζομένων υπέστη σοβαρή μείωση, αυξήθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης, μειώθηκαν οι συντάξεις, ταμεία απειλούνται με κατάρρευση καθώς κατά εκατοντάδες γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι τρέχουν να συνταξιοδοτηθούν.

Η χώρα ολισθαίνει σταθερά σε κατάσταση "φτωχοποίησης", ύφεσης, μιζέριας και αλήθεια μετά δύο μήνες τι επιτεύχθηκε τελικά. Υποχώρησε το επιτόκιο δανεισμού κατά μόλις 0,3%.

Χίλιες φορές λοιπόν να είχαν αντλήσει εκείνα τα 17 δις. ευρώ (με 6,2%) και να είχαμε ξεμπλέξει με το κρίσιμο δίμηνο δανεισμού (Απριλίου-Μαίου) καλύπτοντας σχεδόν τα τοκοχρεολύσια της "καυτής περιόδου".

Χίλιες φορές "για να μην είχε υποχρεωθεί η κυβέρνηση να ξεπουλήσει την σοσιαλιστική ψυχή της στον δεξιό διάβολο της νεοφιλελεύθερης ΕΕ!" , που θα έλεγε και ο Γιώργος Δελαστίκ.

Ας έρθουμε όμως στα της τελευταίας έκδοσης του επιτοκίου 5,9% που κατά γενική εκτίμηση θεωρείται αποκαρδιωτικό. Υψηλότερο όχι μόνο κατά 2,15% από το αντίστοιχο 3,75% της Γερμανίας και της Γαλλίας αλλά και χωρών που δημοσιονομικά είναι σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα.

Ενδεικτικό το γεγονός, πως για τα 7ετή ομόλογα της Πορτογαλίας δόθηκαν με επιτόκιο 4,35% (δηλαδή 0,6% πάνω από το γερμανικό). Αλλά και στην περίπτωση της Ισπανίας- χώρα που εμφανίζει έλλειμμα 11,4% έναντι 12,7% της χώρας μας- αυτά εκδόθηκαν με επιτόκιο 3,8%.

Και οι κρατούντες εμφανίζονταν ικανοποιημένοι στην διάρκεια της Συνόδου Κορυφής και 1-2 αργότερα. Μέχρι, που ήρθε η ψυχρολουσία της Δευτέρας για να καταλάβει η αγορά, πως οι ηγέτες της ευρωζώνης έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να ενθαρρύνουν τους κερδοσκόπους αποφασίζοντας πως ούτε τα κράτη της ΕΕ θα μας δανείσουν ποτέ με το μέσο επιτόκιο της Ευρωζώνης.

Όμως, γιατί οι υπεύθυνοι δεν πήραν όσα πραγματικά προσφέρονταν από τα 25 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου και άρχισαν την επικίνδυνη (όπως αποδείχθηκε ) ιστορία με την προσφυγή στο ΔΝΤ (*) που αυτοεπιστρέφεται πλέον κατά της χώρας, κατά των πολιτών αυτού του τόπου. Θέλουμε να πιστεύουμε μόνο από λαθεμένη εκτίμηση της όλης κατάστασης και των όρων του παιχνιδιού που έχουν επιβάλλει οι "αγορές" .


(*) Το ΔΝΤ θα είναι αυτό που θα "θέσει" τους όρους χορήγησης δανείου στην Ελλάδα, εάν η χώρα το ζητήσει, τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν διαβάζουμε σήμερα στο euro2day και άρχισαν να μας… ξαναζώνουν τα φίδια. Σε ίδιο μήκος κύματος και οι παραινέσεις της Fitch που θεωρεί θετική το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

ΣΗΜ. Αλήθεια θα υπάρξει κάποια στιγμή αιτιολόγηση της επιμονής των υπευθύνων να προσφεύγουν σε κοινοπρακτικές εκδόσεις και ποιος είναι (εάν υφίσταται κάτι τέτοιο) ο ουσιαστικός ρόλος της Goldman Sachs στο σχετικό πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v