Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 6 2010

Στο επόμενο θύμα τους στρέφονται οι… ύαινες

Το επόμενο, μετά την Ελλάδα, θύμα τους περιτριγυρίζουν οι «ύαινες των αγορών».
Όλο και στενεύει ο κλοιός γύρω από την οικονομία της χώρας της Ιβηρικής, τη στιγμή που και η Ισπανία «ανεβαίνει» ψηλότερα στην κατάταξη κινδύνου.

Παράλληλα επανέρχονται οι πιέσεις στο ευρώ, καθώς νωρίτερα υποχωρούσε μέχρι και το 1,276$, ενώ και η ισοτιμία του έναντι των άλλων νομισμάτων εμφανίζεται προβληματική.

Σε σχετικό διάγραμμα (της eZMarket) φαίνεται η αδύναμη θέση του ευρώ αλλά και του ιαπωνικού γεν, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν ανάλογα διαγράμματα του ευρώ έναντι της αγγλικής στερλίνας, του ελβετικού φράγκου και του δολαρίου Καναδά και Αυστραλίας. Σαν το… τρενάκι του τρόμου.

Όμως, αυτό που ξαφνιάζει είναι η θεαματική αύξηση του «κινδύνου ασφάλισης» της Πορτογαλίας, που μέσα σε ένα 24ωρο επιβαρύνθηκε περί τις 27 μονάδες.

Έτσι, χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 5ετές CDS της Ελλάδας παραμένει στα ύψη (8,83), δηλαδή τρίτο μετά τη Βενεζουέλα (9,81) και την Αργεντινή (9,27) και πάνω από την Ουκρανία (6,26). Ενισχύεται όμως δραματικά το ίδιο «ασφάλιστρο» για την Πορτογαλία, που ανεβαίνει στο 4,35, περνώντας την Πολωνία.

Παράλληλα και τα CDSs για την Ισπανία ανεβαίνουν αρκετές θέσεις φτάνοντας (πριν από λίγο, 12:05) το 2,22, δηλαδή πιο πάνω από την Τουρκία, το Καζακστάν και τις Φιλιππίνες. Στο 2,32 διαμορφώνεται εκείνο της Ιρλανδίας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις επόμενες εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή, χρηματιστηριακοί αναλυτές αναμένουν με έκδηλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης στην Αγγλία, όπου οι Συντηρητικοί φαίνεται να έχουν προβάδισμα αλλά όχι αυτοδυναμία.

Σημειωτέον πως στο προεκλογικό πρόγραμμα του Κάμερον γίνεται λόγος για απολύσεις δύο εκατομμυρίων εργαζομένων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το κυνήγι των… υαινών συνεχίζεται, καθώς το… αίμα ρέει από όλο και περισσότερα θύματα.

ΣΗΜ. Συμφωνώ με τα περισσότερα από όσα αναφέρει ο bertramakias. Θα συμπλήρωνα, φίλε, πως «ο σύμβουλος του ΓΑΠ», όπως λες, φέρεται να έχει τον καθοριστικό ρόλο και λόγο στην προώθηση και επιλογή της Lazard. Αυτά προς το παρόν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v